Презентація 801 книги з однаковою назвою — «Кобзар» Тараса Шевченка — відбулася в Бершадській загальноосвітній школі № 1 на Вінниччині. Цей факт зафіксували представники Національного реєстру рекордів України як найбільшу одночасну демонстрацію книг Тараса Шевченка.

Спочатку планували зібрати книги, що їх мають у своїх бібліотеках учителі та учні. Коли про виставку дізналися в райцентрі та селах, дехто також виявив бажання показати свій «Кобзар». Приїхали навіть сусіди з Гайворонського району Кіровоградщини. Найдавнішим виданням на виставці став «Кобзар» 1949 року, найменшою за розмірами була книга 5 х 4 см, вага якої 125 грамів, найбільша — 34 х 28 см і вагою 1325 грамів. Найстаршим учасником зібрання став 92-річний Олексій Степовий, колишній політичний в’язень. Крім «Кобзаря», ветеран приніс власноруч написану картину «З мороку архіпелагу ГУЛАГ». 26 книг з власної бібліотеки представив директор школи Григорій Погончик. Одна з них — репринтне перевидання першого «Кобзаря», що побачило світ у 1840 році. Таку само книгу долучив заслужений журналіст України Федір Шевчук.
— Напередодні нашого заходу в книгарні міста розкупили всі «Кобзарі», — каже Григорій Погончик. — Про це мені повідомили продавці.
Вишивки портретів Шевченка, героїв його творів, картини на Шевченківську тематику прикрашали вестибюль школи, де відбулася акція. «Учителька Любов Вакуленко за декілька ночей вишила зображення генія поетичного слова», — розповідає директор школи. Завершили захід на високій ноті — колективно виконали «Реве та стогне Дніпр широкий». Пісню на слова Шевченка розпочав хор ветеранів району під орудою Івана Варгоцького, зал підвівся і підхопив її. Перед тим виступали учні, зокрема зі сцени прозвучав «Заповіт» Шевченка вісьмома мовами.
Ініціював таку зворушливу акцію вчитель української мови та літератури Богдан Фединчук. Каже, дирекція школи підтримала її, так само, як і педколектив. Навіть керівники району, окремі депутати знайшли час побувати на святі «Кобзаря». Воно стало заключним акордом у низці заходів, що відбувалися в школі протягом березня з нагоди чергової річниці з дня народження генія поетичного слова.

Фото із сайту Бершадської райдержадміністрації.