Відомий український письменник Юрій Андрухович разом зі своїм творчим колективом показав на Луганщині незвичайну виставу — мультимедійний колаж «Безкінечна подорож, або Енеїда» на текст Івана Котляревського.
Юрій Андрухович до «Енеїди», вочевидь, має певний сентимент, бо без вагань погодився на пропозицію від «Книжкового арсеналу» «придумати щось особливе» до 175-річчя з дня публікації «Енеїди». Так з’явилася творча група нової «Енеїди», яка і створила цей мультимедійний колаж з літератури, фото, відео, живопису та анімації.
Вистава мандрує сходом України, і першими на Луганщині її побачили глядачі Старобільська. А вже наступного дня Андрухович читав уривки з «Енеїди», власні вірші та фрагменти есеїв, що резонують з Котляревським, у Сєверодонецькому музичному коледжі. До голосу Андруховича додавалась жива музика —  бароко у виконанні гітариста Марка Токаря, гостра бітова електроніка, яку посилав аудиторії Віктор Новожилов, а режисер проекту Оля Михайлюк підсилювала сприйняття, створюючи візуалізацію на основі фото сучасної Полтави та ілюстрацій до «Енеїди».
— Цей проект ми не готували спеціально для показу на сході, — розповів Андрухович. — Звичайно, ми враховуємо теперішню ситуацію, і в Котляревського намагаємося знаходити такі пасажі, які актуально звучать і у наш час.
Проект некомерційний. Він швидше просвітницько-культурний, тому дуже важко було би об’їхати з ним усі регіони. Отже, перевагу віддали східному маршруту і хочемо пройти шість міст. Сьогодні Сєверодонецьк, завтра буде Бахмут, далі — Слов’янськ. І це теж мотивація — їхати туди, де ще не бували.
На думку письменника, «Енеїда» Котляревського — це один з таких текстів, які будуть універсальні завжди. Допоки ми існуємо — існуватиме і вона.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.