Вечірнє засідання 5 квітня

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект (№ 7330), відповідно до якого Високомобільні десантні війська перейменовано на Десантно-штурмові війська. 

Також у цілому ухвалено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо вдосконалення окремих питань проходження громадянами військової служби, № 6052). За словами голови підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Тараса Пастуха, ці зміни спрямовані на те, щоб військовослужбовці, які внаслідок поранень отримали інвалідність, могли й далі проходити службу на певних посадах у Збройних Силах.

Ще один законопроект із безпекового блоку питань — про внесення змін до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» (щодо уточнення питань військової служби за контрактом, № 6473) — ухвалено в першому читанні. 

У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо інвестиційної привабливості будівництва об’єктів відновлюваної енергетики, № 8015), який спрощує дозвільні процедури під час реалізації таких проектів.

Ратифікувавши Гарантійну угоду (Проект доступу до довготермінового фінансування) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Верховна Рада створила умови для залучення АТ «Укрексімбанк» позики МБРР на суму 150 мільйонів доларів США під гарантії України до 35 років з 4,5-річним пільговим періодом. За словами голови правління «Укрексімбанку» Олександра Гриценка, реалізація минулих проектів свідчить, що залучення одного долара позики дає змогу забезпечити додатковий експорт на три долари.

На початку засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що в рамках подальшого реформування парламенту узгоджено позицію про запровадження єдиної електронної картки для народних депутатів, яка слугуватиме для входу до сесійної зали та буде карткою для голосування. «Думаю, що це дасть нам можливістьбільш відповідально проводити реєстрацію», — сказав він та зауважив, що така ідея вже є в Європейському парламенті. Крім того, аналогічним чином буде обладнано й усі входи до комітетів, що також має сприяти кращій робочій дисципліні парламентаріїв. «Технічно це займе певний час, але сподіваюся, що до кінця каденції ми вже зможемо цю систему впровадити в життя», — зазначив Голова Верховної Ради.