Влада Херсонщини нарешті визначилася із планами ліквідації джерела масштабного екологічного забруднення Дніпра. Майже два десятиліття після аварії на старих очисних спорудах міста Берислава стічні води з його каналізації очищуються тільки частково і в такому вигляді стікають до Каховського водосховища, отруюючи його. Через зараження прибережних вод збудниками кишкових хвороб медики забороняють відкривати тут пляжі. А на додачу течія зносить забруднену субстанцію до сусідньої Нової Каховки, де також виникає загроза зараження.
Відновлення комплексу біологічної очистки стоків відкладалося на невизначений термін через відсутність грошей, але, власне, шукати їх почали тільки нині. Херсонська облрада та Бериславська міськрада погодилися асигнувати відповідно 575 і 200 тис. грн на проект реконструкції очисних. Але залишилася «дрібничка» — ще десять мільйонів на закупівлю обладнання й виконання самих робіт. Таких грошей в місцевих скарбничках немає, тож бериславці сподіваються, що їх надасть уряд. Вони вже звернулися до народних депутатів України від Херсонщини із проханням підтримати проект.
Та навіть за найкращого сценарію розвитку подій, реконструкцію очисних споруд Берислава до літа завершити аж ніяк не вийде. Тому про чисту воду й безпечні пляжі по берегах Каховського водосховища поки що залишається тільки мріяти.