Міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що найближчим часом проект створення Українського інституту стане реальністю. 

Як пояснив міністр у своїй статті, розміщеній на сайті «Українська правда. Життя», нині наша держава вкрай потребує потужної культурно-освітньої організації, яка популяризуватиме українську культуру й мову у світі, своєрідного вітчизняного аналогу Французького інституту, Британської ради, Гете-Інституту тощо. Підготовчу роботу вже проведено. Центральний офіс установи перебуватиме в Києві, а представництва працюватимуть по всьому світові. «Місія Інституту в цілому зрозуміла: відкривати Україну світові через нашу культуру й мову, налагоджувати міжнародну співпрацю, а головне — здобувати для України сотні й тисячі щирих друзів і прихильників», — пише міністр.

«Крім альтруїстичного, культурний вплив має і прагматичний аспект (а ми зобов’язані мислити прагматично): доки країна не закріплена в масовій закордонній свідомості емоційно, на рівні мистецьких образів і духовних асоціацій, вона залишається холодною абстракцією, — пояснює він. — Україна для більшості європейської та американської публіки в 1991 році вискочила буквально нізвідки, ніхто толком не знав, чим і чи відрізняється вона від Росії. Але й після 1991 року ми дуже часто були для Заходу країною негативних або тривожних новин. Знайомство з нашою культурою має зламати ці стереотипи, Європа і цивілізований світ нарешті повинні впізнати в нас своїх».

Також Павло Клімкін поінформував, що 11 квітня завершується термін подання заявок на конкурс кандидатур на посаду керівника Українського інституту, і зауважив, що його обиратиме незалежна комісія, в якій немає жодного представника МЗС.