Вони вважають, що значну частину в’язнів «ЛНР» утримує незаконно

Обмін полоненими, що відбувся наприкінці грудня минулого року, певною мірою розворушив надії ув’язнених, які нині відбувають покарання у місцях позбавлення волі, розташованих на території окупованої частини Луганщини. Можливо, тепер і до них дійде черга?

З моменту початку воєнного конфлікту на Донбасі установи пенітенціарної системи Луганщини не були евакуйовані, і громадяни, засуджені ім’ям України до 2014 року і відбували там покарання, залишилися на непідконтрольній території. За даними річної давності, в установах виконання покарання «ЛНР» перебувають 3350 українців, засуджених до 2014 року. У багатьох термін ув’язнення вже давно закінчився, але на волю «республіка» їх не випускає. Вона не визнає рішень українських судів та законів, тому засуджених утримує силоміць. Їх примусово залучають до робіт у промислових зонах, а щодо умов утримання ув’язнених, то вони критичні: медична допомога у багатьох випадках не надається, раціон харчування дедалі погіршується, гуманітарна допомога від добровольців і міжнародних організацій не надходить.

Щоправда, ця тема у багатьох не знаходить розуміння. Вважається, що ми повинні більше думати про те, як повернути з полону псевдореспублік своїх захисників, а не злочинців, які порушили український закон. Але правозахисники мають іншу думку.

Своїм завданням вони бачать створення механізму для захисту прав людини в ОРДЛО, залучаючи якомога більше уваги до цієї проблеми з боку міжнародних гуманітарних організацій. Директор громадської організації «Східна правозахисна група» Павло Лисянський — один із таких правозахисників. До речі, його проект «Ефективний алгоритм лобіювання та механізм захисту прав людини на територіях, що постраждали в результаті конфлікту поблизу лінії розмежування» підтримала Федеративна Республіка Німеччина. Павло став першим українцем, кому було присуджено німецько-французьку премію з прав людини і верховенства права за ту велику роботу, яку він проводить у містах та населених пунктах, розташованих поблизу лінії розмежування на сході України.

Важливою для Павла є й інша тема. Він дослідив і зробив аналіз судової системи в «ЛНР», простежив долю окремих ув’язнених. Робота була тривалою і небезпечною, оскільки в процесі досліджень доводилося спілкуватися не тільки з ув’язненими, а і з працівниками установ покарань «ЛНР». У результаті інформаційно-аналітична група правозахисної організації «СПГ» підготувала аналітичний звіт, заснований на дослідженнях в ОРДЛО з грудня 2016-го по січень 2018 року. Матеріалом для доповіді стали інтерв’ю з родичами ув’язнених і безпосередньо з самими ув’язненими, які на сьогодні відбувають покарання в місцях позбавлення волі на окупованій території. Крім того, вдалося взяти 18 інтерв’ю у працівників установ виконання покарань «ЛНР». Павло не розкриває способи такої роботи задля безпеки людей, залучених до процесу досліджень. Каже, що все можливо, якщо до роботи підходити продумано і відповідально.

Отримані під час дослідження матеріали дають право стверджувати, що так зване правосуддя в «ЛНР» — поняття ефемерне. Людина може опинитися на лаві підсудних, а пізніше і в ізоляторі тимчасового затримання за неіснуючими законами. У цьому сенсі жити в такій «республіці» небезпечно для життя.

За час роботи над проектом очолювана Павлом Лисянським «Східна правозахисна група» підготувала низку рекомендацій для уряду України. Передусім правозахисники закликають українську владу створити реєстр ув’язнених, які засуджені до 2014 року і сьогодні відбувають покарання в місцях позбавлення волі в ОРДЛО. У Мінську на засіданні Тристоронньої групи із врегулювання конфлікту розглядати питання про переведення ув’язнених, засуджених до 2014 року, в місця позбавлення волі на контрольованій частині України. На базі Міністерства юстиції чи іншого відомства необхідно створити робочу групу для розробки законодавчого механізму визнання терміну відбування ув’язнених у місцях позбавлення волі в ОРДЛО. Є ще низка інших рекомендацій, зокрема адресованих ватажкам самопроголошеної «ЛНР» і міжнародним організаціям.

Підготував власний кореспондент у Луганській області Павло ВОРОНЦОВ.