Відродження вугільної галузі стало одним із головних завдань обласної влади у цьому році

Голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій ГАРБУЗ (на знімку) провів робочі наради з керівництвом і трудовими колективами вугледобувних підприємств області: ПАТ «Лисичанськвугілля» та ДП «Первомайськвугілля». Звертаючись до присутніх, він був змушений зазначити: «Кожен мій виїзд до Міністерства палива та енергетики — це «вибивання» грошей на зарплати шахтарям. Спільними зусиллями нам вдалося ліквідувати заборгованість. Але далі так працювати не можна, я хочу, щоб ваша робота була продуктивною».

Під час обговорення шахтарі підтримали проект реконструкції Сєверодонецької ТЕЦ, який є предметом зустрічей Юрія Гарбуза із зарубіжними інвесторами. Зокрема, попередні домовленості щодо реалізації проекту досягнуті з китайською компанією «NORINCO». Переведення Сєверодонецької ТЕЦ з газу на вугілля дасть змогу підвищити рівень енергобезпеки регіону і завантажити шахту ім. Мельникова, під яку розроблено техніко-економічне обґрунтування реконструкції ТЕЦ.
Дуже актуальним є питання відновлення функціонування збагачувальної лінії шахти «Привільнянська», що постраждала внаслідок бойових дій. Запуск цієї лінії дасть можливість вийти на виробництво збагаченого енергетичного вугілля і значно покращити виробничо-господарську діяльність підприємства. Розглядається питання виділення на це 7,5 млн грн з обласного бюджету.
Під час зустрічі обговорили й загрозу виникнення надзвичайної ситуації еколого-техногенного походження внаслідок підтоплення шахтними водами та шляхи виходу з неї на ДП «Первомайськвугілля». Зволікати не можна, бо у лютому відбулося прискорене підвищення рівнів у затопленій шахті «Голубівська» з перевищенням рівнів у гідравлічно пов’язаних шахтах «Первомайська» і «Родіна» у напрямку до шахти «Золоте». Це створює загрозу аварійного збільшення водоприпливу до шахти до 1500 м3 на годину та аварійного затоплення гірничих виробок.
Сьогодні ДП «Первомайськвугілля» демонструє позитивну динаміку розвитку, зокрема постійно збільшує видобуток палива. Щодоби тут видається на-гора приблизно тисяча тонн низькозольного якісного «чорного золота». Загальні запаси вугілля сягають майже 100 млн т, що забезпечує орієнтовний строк експлуатації шахт до 50 років. Також на нараді обговорювалися перспективи збільшення видобутку на шахтах «Гірська» та «Карбоніт», що дасть змогу вийти підприємству на бездотаційну роботу.
Сьогодні область розпочала розроблення покрокового плану виходу із кризи. Насамперед передбачається провести всі експертизи та проектно-пошукові роботи, підготувати проект модернізації комплексу водовідведення та водоочищення для проведення заходів ліквідації загрози виникнення надзвичайної ситуації на вугільних шахтах. Керівництво області не лише привертає увагу центральних органів влади до проблем вугільної галузі свого регіону, а  й виносить ці важливі питання на рівень обговорення Тристоронньої контактної групи у Мінську.
«Ми маємо консолідувати зусилля на всіх рівнях з метою уникнення надзвичайної ситуації, масштаби якої у разі виникнення і невжиття відповідних заходів можуть стати справді катастрофічними», — зазначає Юрій Гарбуз.

Фото зі сторінки Юрія Гарбуза у Фейсбуці.
Підготував власний кореспондент у Луганській області Павло ВОРОНЦОВ.