Сесія Закарпатської обласної ради ухвалила звернення щодо фактів встановлення засобів негласного прослуховування та відеоспостереження і скерувала його до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

На знімку: під час засідання сесії облради.

Фото прес-служби облради.

Депутати наголошують, що не можуть «залишити поза увагою численні факти, пов’язані зі встановленням та виявленням апаратури для негласного відео- та аудіоспостереження за керівництвом територіальних органів влади».

Особливого резонансу, інформують у прес-службі облради, набуло останнє виявлення «шпигунської» апаратури в робочому кабінеті начальника управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області. З неофіційних джерел стало відомо і про виявлення схожих приладів у службових приміщеннях і навіть в орендованому житлі керівництва інших владних структур (як правило, представництв центральних органів влади), що працюють на Закарпатті. «Імовірно, виявлена апаратура є неофіційною і встановлена працівниками підрозділів, що безпосередньо підпорядковуються МВС України».

У зверненні підкреслено, що «такі факти не тільки створюють атмосферу тоталітарного режиму минулого століття, а й дискредитують МВС України як правоохоронний орган, який завдяки негласному прослуховуванню й відеоспостереженню використовує неофіційну апаратуру (що суворо заборонено законом), а головне — непрофесійно встановлює її, внаслідок чого факти негласного проведення оперативних заходів стають відомі широкому загалу».

Міністра просять взяти це «питання на особистий контроль та в рамках порушеного кримінального провадження вивчити проблему», а в «разі встановлення неправомірних фактів застосування працівниками системи МВС оперативно-технічних засобів — провести службову перевірку та вжити заходів відповідного реагування до посадових осіб, причетних до зазначених дій».

До речі, такі факти набувають публічного розголосу на Закарпатті вперше за всі роки незалежності. Ще ніколи депутати подібне на сесії не розглядали...

Ужгород.