Пенсійна реформа, яка набула чинності в жовтні минулого року, залишила поза увагою військових пенсіонерів. Нині головною проблемою пенсійного забезпечення військовослужбовців залишається відсутність законодавчого механізму перерахунку раніше призначених пенсій. Як вирішити ситуацію, що склалася, розмірковували учасники слухань: «Проблеми пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», що відбулися в Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Участь у заході, крім народних депутатів, узяли представники міністерств соціальної політики, оборони, внутрішніх справ, Пенсійного фонду, секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, об’єднань всеукраїнських профспілок та профоб’єднань, інших громадських організацій.
Під час обговорення учасники слухань відзначали, що, крім усього іншого, перерахунок не здійснюється військовослужбовцям, яким чергове звання було присвоєно в період звільнення зі служби (під час перебування у запасі або у відставці).
Щоправда, Мінсоцполітики за дорученням Верховної Ради розробило законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо перерахунку пенсій осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб», яким встановлюються нові підходи для призначення та перерахунку пенсій, а також проведення перерахунку призначених пенсій з 01.01.2018 року.
Законопроект було представлено на засіданні уряду 13 грудня минулого року, 28 грудня розглянуто Радою національної безпеки та оборони і нині, за інформацією Мінсоцполітики, доопрацьовується міністерством разом із центральними органами виконавчої влади.
Як зауважили народні депутати під час засідання, комітет не раз звертався до Кабміну та прем’єра з проханням прискорити узгодження законопроекту із зацікавленими органами державної влади і якнайшвидше передати його на розгляд Верховної Ради.
Однак документ і досі не подано до парламенту.
Натомість у лютому 2018 року уряд ухвалив постанову, відповідно до якої з 01.01.2018 року підвищуються пенсії для військовослужбовців з урахуванням оновленого грошового забезпечення. Його розміри визначаються відповідно до іншої урядової постанови й виплата здійснюється поетапно: з 01.01.2018 року — 50 відсотків, з 01.01.2019 року по 31.12.2019 року — 75 відсотків, з 01.01.2020 року — 100 відсотків суми підвищення пенсії. 
Проте, на думку учасників слухань, запропонований урядом механізм має одноразовий характер і не може системно розв’язати наявну проблему. Для цього потрібен законодавчий механізм.
Тож у пропозиціях слухань міститься, зокрема, рекомендація, відповідно до якої уряд до 10 травня має створити робочу групу з представників профільних комітетів Верховної Ради, центральних органів виконавчої влади, експертного середовища, громадських організацій, в тому числі й громадських організацій ветеранів силових структур, для опрацювання і підготовки пропозиції щодо законодавчого врегулювання цього питання.

Олена РОМАШКІНА.

 

ЦИФРА

За орієнтовними розрахунками, на фінансування виплати перерахованих пенсій колишнім військовим в 2018 році необхідно 9,9 мільярда гривень, колишнім працівникам міліції за 2016-й і 2017 рік — 9,2 мільярда гривень.