На Рівненській АЕС з ініціативи генерального директора Павла Павлишина та за підтримки Українського ядерного товариства більш як півроку функціонує молодіжно-освітній проект «Ядерна школа РАЕС». Його учасниками стали 33 учні загальноосвітніх закладів, професійно-технічного училища міста Вараш та населених пунктів зони спостереження підприємства.

Під час ознайомчих занять молодь поринула в історію будівництва РАЕС та міста-супутника, послухала курс лекцій від інструкторів навчально-тренувального центру та досвідчених професіоналів РАЕС. Кожен учасник пройшов психофізіологічне обстеження, що необхідно для персоналу станції, а також одноденне стажування на виробництві, під час якого учні провели повноцінний трудовий день разом із наставниками, котрих обирали самі.
А днями учасники «Ядерної школи РАЕС» побували на куполі реакторного відділення енергоблока № 3 (ВВЕР-1000), де заступник генерального директора з персоналу Ігор Вітковський доступно розповів про відмінність типів реакторів ВВЕР-440 та ВВЕР-1000, а також про механізми, що розміщені на покрівлі, та їх призначення.
«Для мене екскурсія на купол реактора є символічною, адже цьогоріч я захищатиму диплом за спеціальністю «слюсар з ремонту реакторно-турбінного устаткування». Я зрозумів, що після закінчення навчання хочу працювати на Рівненській АЕС», — поділився враженнями учень ПТУ Іван Муляр.
Захопила екскурсантів панорама, що відкрилася з 64-метрової висоти, де розміщений купол реакторного відділення.
Квітнева екскурсія була завершальною у циклі навчання освітньо-пізнавального проекту «Ядерна школа РАЕС» 2017—2018 років.

Вікторія ЛЕОНОВА,
керівник прес-центру Рівненської АЕС.
Фото надано автором.