Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендує прийняти за основу законопроект щодо перерахунку пенсій науковим працівникам, журналістам, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим (№ 7406).
Законопроектом пропонується визначити порядок перерахунку пенсій для наукових працівників, журналістів, працівників органів місцевого самоврядування та державних службовців, зокрема зберегти за особами, яким призначено пенсію до набуття чинності Закону України від 3 жовтня 2017 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», право на перерахунок пенсії на тих підставах, які діяли на час виходу особи на пенсію, у тому числі у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим працівникам. При цьому умови та порядок перерахунку пенсій таким особам визначатиме Кабінет Міністрів.
Відповідні зміни пропонується внести до законів «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про державну службу», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Члени комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення під час обговорення, підтримуючи законодавчу ініціативу, висловили застереження, що реалізація законопроекту потребуватиме додаткових видатків з бюджету Пенсійного фонду та призведе до збільшення видатків Державного бюджету України.
Крім того, запропоновані зміни порушують вимоги статті 27 Бюджетного кодексу та статті 91 Регламенту Верховної Ради в частині надання суб’єктом права законодавчої ініціативи фінансово-економічного обґрунтування, подання пропозицій змін до законодавчих актів щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету та терміну набрання чинності.
За результатами обговорення члени комітету рекомендують Верховній Раді прийняти його з урахуванням висловлених зауважень.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.