Уряд ініціював законопроект щодо посилення відповідальності за скупку голосів виборців та фальсифікацію результатів виборів. «Має бути чітке розуміння: ті, хто намагатиметься фальшувати, скуповувати голоси, нестимуть відповідальність», — сказав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман та висловив сподівання, що Верховна Рада ухвалить законопроект ще цього року, адже 2019-й — це рік президентської та парламентської виборчих кампаній.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков (ліворуч) і міністр оборони України Степан Полторак.

Фото з сайту https://www.kmu.gov.ua

Арсен Аваков, який представляв розроблений Міністерством внутрішніх справ спільно із громадськими організаціями законопроект, зазначив, що його ключові положення стосуються забезпечення невідворотності покарання за злочини проти виборчих прав громадян.

Заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук підкреслила, що актуальність ухвалення цього законопроекту продиктована величезною кількістю порушень, які фіксуються під час виборчих кампаній. «За даними опитування, яке було проведено минулого року, 68 відсотків громадян незадоволені чесністю виборів, які відбуваються в Україні», — сказала вона та водночас звернула увагу на те, що лише 16 відсотків громадян висловили готовність звернутися до правоохоронних органів, якщо партія чи кандидат запропонують гроші в обмін на їхній голос. Саме тому, вважає вона, у законодавстві також потрібно передбачити належні стимули для покращення взаємодії виборців із правоохоронними органами для попередження та розслідування виборчих злочинів. «Пріоритет під час внесення змін до законодавства пропонується надати тим порушенням, які безпосередньо впливають на результати волевиявлення, декриміналізувавши при цьому незначні правопорушення, які не мають значного впливу на виборчий процес, щоб правоохоронцям не потрібно було розпорошувати свою увагу», — сказала вона. Зокрема, пропоновані зміни передбачають позбавлення волі до двох років за незаконне вкидання виборчих бюлетенів, за порушення таємниці голосування членом виборчої комісії або іншим учасником виборчого процесу чи за отримання виборцем неправомірної вигоди, пов’я-заної із реалізацією виборчого права. «Цим законопроектом ми вперше пропонуємо запровадити відповідальність у вигляді позбавлення волі за цими статтями», — наголосила вона.

Відповідальність за злочини, пов’язані зі спробами прямого чи непрямого підкупу виборців або фальсифікації виборчої документації, пропонується збільшити з нинішніх трьох років позбавлення волі до шести. При цьому правоохоронці матимуть право здійснювати негласні слідчі дії для притягнення до відповідальності недобросовісних учасників виборчої кампанії. «Підкуп виборців залишається найбільшою загрозою об’єктивності проведення виборів та є ключовим викликом для правоохоронців, які нині не можуть застосовувати негласні слідчі дії», — зазначила заступник міністра та додала, що задля створення умов для ефективного розслідування від кримінальної відповідальності пропонується звільнити осіб, які добровільно повідомлять правоохоронні органи про підкуп виборців чи фальсифікацію виборчої документації. Щоправда, положення про звільнення від відповідальності не поширюватиметься на організаторів підкупу виборців чи злочинної діяльності із фальсифікації виборчої документації.

До речі, участь у виборах так званих технічних кандидатів та кандидатів-двійників також пропонується розцінювати як спробу отримання ними неправомірної вигоди. «Ми маємо чітко розуміти, що їхня активність ґрунтується на можливості отримання неправомірної вигоди від впливових учасників виборчих перегонів», — зазначила Т. Ковальчук та висловила думку, що коли один кандидат отримує винагороду від іншого кандидата, то має понести невідворотне покарання.

У законопроекті також розширено перелік того, що може вважатися отриманням під час виборчої кампанії не-
правомірної вигоди. До нього, зокрема, також пропонується включити спиртні напої та продуктові набори.

«Нам потрібно створити умови, за яких кандидатам буде вигідніше дотримуватися виборчого законодавства, ніж порушувати його», — наголосила заступник міністра та додала, що цій меті також слугуватиме значне збільшення штрафів за порушення правил передвиборної кампанії із нинішніх 30—50 до 100—200 не-
оподатковуваних мінімумів доходів громадян, що матиме превентивний вплив на учасників виборчого процесу.

А от кримінальну відповідальність за знищення чи приховування громадянами власних виборчих бюлетенів пропонується скасувати, оскільки ці дії здебільшого вчиняються з хуліганських чи протестних мотивів та не становлять серйозної суспільної небезпеки. У цьому разі пропонується обмежитися адміністративною відповідальністю виборців.