Проект підтримки людей з інвалідністю у працевлаштуванні на відкритому ринку праці і супроводу їх на робочому місці соціальним працівником розпочато у Вінниці.
«Нові можливості працевлаштування для людей з інвалідністю» — така назва проекту, розробленого фахівцями Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Поділля». Раніше в центрі тільки навчали такі групи людей. Вони опановували низку професій — швачки, оператора комп’ютерного набору, масажиста тощо. Роботу вони шукали самотужки, що було неабиякою проблемою.
— Ідея такого проекту виникла після того, коли до мене звернулася одна з наших випускниць з проханням допомогти влаштуватися касиром у магазин, — розповів «Голосу України» директор Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Поділля» Роман Штогрин. — Це було незвично насамперед для роботодавців — як людина на візку зможе обслуговувати покупців. На щастя, все вдалося. Після того мережі магазинів Вінниці запрошують на роботу наших випускників — людей на візках, нечуючих. Бо переконалися, що вони надзвичайно відповідальні. Хоча на перших порах й потребують супроводу соціальних працівників.
Нововведення запропонували після того, як у 2017 році у такий спосіб Центр «Поділля» працевлаштував 15 людей з інвалідністю. Проект «Нові можливості працевлаштування для людей з інвалідністю» знайшов підтримку програми ПРООН.
— Після відпрацювання проекту на базі Вінницької області, така практика буде поширена в інших регіонах, — зазначила присутня на презентації заступник міністра соцполітики Олександра Чуркіна. — Наша мета — збільшити їх зайнятість на відкритому ринку праці та адаптувати у соціум.