Політикам і журналістам дуже важко дати точну оцінку відносинам між Туреччиною і Росією. Ворожими їх назвати не можна, напруженими -- теж, а говорити про дружні -- язик не повертається. Надто вже різні інтереси переслідують Анкара й Москва в Сирії.

 

Путін за допомогою Башара Асада всіма способами намагається закріпитися в цьому регіоні Середземного моря, через його амбіції тут гинуть люди -- як мирні сирійці, так і російські військовослужбовці, втрати серед яких ретельно приховуються.

 

А для Туреччини важливіше за все визволити прикордонні райони від терористичних угруповань і повернути додому сирійців, які живуть у переповнених таборах для біженців. Із цією метою Анкара й почала операцію «Оливкова гілка», у ході якої від бойовиків було визволено місто Афрін і найближчі населені пункти. При цьому командування турецьких Збройних сил не приховувало своїх втрат і з почестями проводжали в останню путь своїх бійців.

 

Росія не тільки ретельно приховувала смерть своїх найманців, а й забороняла батькам говорити про те, де гинули їхні сини, чоловіки й брати. При цьому Путін прикриває і вигороджує по лікті замараного в крові свого народу Асада, який продовжує знищувати мирне населення хімічною зброєю.

 

Остання хімічна атака в Думі, коли минулої суботи загинуло 78 людей, обурила й союзника Росії Туреччину. Віце-прем'єр Туреччини Фікрі Ишик, виступаючи на 22-й Консультативній нараді Фонду «Ені Дюнья» у повіті Серик заявив, що режим Башара Асада в Сирії завдає шкоди й репутації Росії. Він наголосив, що заяви, які лунають із Москви на захист Асада, серйозної шкодять самій Росії. «В остаточному підсумку, ті, хто там помирає, -- люди, тому жодних виправдань бути не повинно. Слід негайно вжити стримуючих заходів, щоб цього більше не повторилося», -- заявив член турецького уряду, який має точні дані про те, хто труїв людей забороненою хімічною зброєю. Фікрі Ишик додав: «Ця остання хімічна атака в жодному разі не повинна залишитися безкарною. У цьому плані ООН, не вдаючись до жодних відмовок, має покарати винуватців».

 

Але російських діячів, які зарвалися та забрехалися і взяли під своє покровительство такий само злочинний режим, зупинити вже важко. Після того, як Туреччина оголосила про визволення Афріна, зовнішньополітичний брехун Путіна Сергій Лавров порадив турецькій владі повернути цей регіон під контроль Дамаска. На його твердження, це буде найпростіший спосіб нормалізувати ситуацію в Афріні. Він просто забув, що разом із турецькою армією це місто визволяли й бійці загонів Вільної сірійської армії, які не підтримують режим Асада, що турецькі частини дали відсіч проурядовим військам, котрі поспішали на допомогу оточеним в Афріні терористам.

 

Ця порада Лаврова просто розлютила президента Туреччини Реджепа Ердогана. Щоправда, відповідаючи на запитання журналістів у Великих національних зборах Туреччини, він пом'якшив свій гнів і назвав слова очільника МЗС РФ Сергія Лаврова «неправильним» підходом до цього важливого питання. «Нехай обговорюється здача сирійських територій, які перебувають під контролем інших країн. Вони не переконають нас словами «ці території дав нам режим». Коли настане час, ми особисто передамо Афрін його законним жителям. Однак точний час ми визначимо самі, а не пан Лавров».

 

Міністр національної оборони Туреччини Нуреттін Джаниклі, коментуючи слова Лаврова, заявив, що турецькі військовослужбовці залишаться в сирійському Афріні до повного усунення всіх загроз. За його словами, в Афріні ще зберігається терористична загроза. «Ми продовжимо вживати заходів до повного усунення всіх загроз, ми залишимося там до повної зачистки регіону від бойовиків. Уряду (Сирії. -- Ред.) ми регіон передамо тоді, коли буде усунуто терористичну загрозу в усьому регіоні й сформовано центральний уряд за допомогою виборів».

 

Він нагадав, Туреччина продовжує надавати допомогу жителям регіону, доставляючи їм продовольство, медикаменти, відновлюючи інфраструктуру тощо. Недавно до Афріна приїхали співробітники Головного управління державних гідротехнічних споруд Туреччини. Уже відновили очисну систему, пошкоджену терористами перед втечею, налагодили водопостачання у двох районах Афріна.

 

Як повідомляють турецькі ЗМІ, після визволення від терористів Афрін почав повертатися до нормального життя, і в регіоні ведуться відбудовні роботи. Гуманітарні організації продовжують надавати місцевому населенню всіляку допомогу, постачаючи продовольство, в тому числі гарячі обіди.

 

Нагадаємо, що режим Башара Асада в липні 2012 року здав без бою Афрін терористам PYD/PKK. Після цього місто перетворилося на один з активних центрів терористичної діяльності в регіоні. 20 січня цього року Туреччина почала операцію «Оливкова гілка» з очистки сирійського району Афрін від терористів PYD/PKK і «Ісламської держави». Вранці 18 березня частини ЗС Туреччини й загони Вільної сирійської армії увійшли до Афріна і встановили над ним прапор Туреччини, а надвечір того самого дня взяли під повний контроль північні, східні й західні райони регіону. Шість міст у районі Афрін -- Раджу, Бюльбюль, Шейх Хадід, Джиндерес і Мабатли -- очищено від бойовиків YPG/PKK. Турецька армія робила все можливе для мінімізації збитків мирного населення. І навіть проти бойовиків PYD/PKK не застосовувала забороненої хімічної та іншої зброї. Режим Асада під покровительством Москви постійно застосовує хімічні речовини для знищення своїх політичних противників.

 

Із цим влада Анкари, як і весь світ, не може погодитися. Ось чому говорити про дружні чи навіть теплі відносини між Москвою і Анкарою поки що недоречно. Так, Туреччина зацікавлена в одержанні російського газу по газопроводу «Турецький потік», так, Туреччині необхідна й нова атомна електростанція. І це все залишиться і служитиме країні після того, як Путін піде, з яким Ердоган просто змушений домовлятися про будівництво цих об'єктів. Але прислухатися до порад поплічників Путіна й того самого Лаврова президент Туреччини ніколи не буде, тому й поставив на місце брехливого й підступного путінського міністра. І нехай ще скаже спасибі, що не так грубо, як Ердоган осаджує західних політиків.

 

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.

 

Голос України