10 квітня  відкрився Боао-ський азіатський форум-2018 (БАФ). На церемонії відкриття з програмною промовою виступив голова КНР Сі Цзіньпін (на знімку). Він озвучив чотири важливі заходи для подальшого розвитку Китаю: значне розширення доступу на внутрішній ринок, створення привабливішого інвестиційного клімату, посилення захисту прав інтелектуальної власності, подальше розширення імпорту товарів і висловив упевненість, що реформа й відкритість Китаю неодмінно будуть  успішні.

Цього року виповнюється 40 років політиці реформ і відкритості. У програмній промові голова КНР Сі Цзіньпін підбив підсумки  її досягнень, а також цінного отриманого досвіду в цьому процесі. Водночас Сі Цзіньпін зазначив, що реформи й відкритість — це друга революція Китаю, яка не тільки докорінно змінила країну, а й також дуже вплинула на весь світ.

«За 40 років реформ і відкритості Китай проявив себе як велика держава; від стратегії «залучення закордонних інвестицій» до стратегії «виходу за кордон», із вступу в СОТ до реалізації ініціативи «Один пояс, один шлях». Китай зробив вагомий внесок у протидію азіатській  і міжнародній фінансовим кризам; внесок Китаю у зростання світової економіки багато років поспіль перевищує 30%. Країна стала головним стабілізатором і рушійної силою зростання глобальної економіки, сприяючи великій справі загального миру й розвитку. Сьогодні народ Китаю має повне право з великою гордістю сказати, що реформи й відкритість — це друга революція, яка не тільки докорінно змінила країну, а й також дуже вплинула на весь світ».

Нині у світі відбуваються великі зміни. Людству ще належить пройти через багато непередбачуваних випробувань і викликів. Куди рухається людство? Які перспективи в Азії? На такі актуальні питання  голова КНР Сі Цзіньпін висловив свою думку й дав таку відповідь:

— Враховуючи історичне віяння, з метою підвищення  світового добробуту, я висунув ініціативу створення людського співтовариства єдиної долі, багаторазово обмінюючись із відповідними сторонами думками з цього приводу. Я дуже радий, що дана ініціатива набуває дедалі більшої підтримки в інших країнах і була внесена до важливих документів ООН. Я закликаю країни світу докладати зусиль до формування глобального співтовариства єдиної долі, спільно створюючи мирну, спокійну, процвітаючу, відкриту й прекрасну Азію та весь світ.

На 19-му з’їзді КПК, який відбувся у жовтні минулого року, було проголошено, що соціалізм із китайською специфікою вступив у нову епоху. Із цього приводу Сі Цзіньпін у своєму виступі зазначив, що в нову еру народ Китаю вноситиме ще більший внесок у розвиток людства.

«Китай неухильно й всебічно поглиблюватиме реформи й, незважаючи на жодні труднощі, доведе їх до кінця. А також ми будемо здійснювати відкриту стратегію взаємного виграшу, приділяючи однакову увагу як залученню необхідних сил до країни, так і виходу за рубіж. Ми прагнемо до нових проривів у просуванні відкритості Китаю, розвиваючи зв’язки, що простягнуться зі сходу на захід, через землі й моря. Крім того, Китай готовий вживати заходів для просування лібералізації і спрощення торгівлі та інвестицій високих стандартів і вивчить можливість відкриття портів вільної торгівлі з китайською специфікою».

Сі Цзіньпін вкотре підкреслив, що не залежно від того, яких успіхів досягне Китай у своєму розвитку, країна ніколи не стане загрожувати комусь, не буде підривати існуючу міжнародну систему й розширювати зону свого впливу. Китай як ніколи захищатиме глобальний світ, робитиме внесок у його процвітання і підтримуватиме міжнародний порядок.

Останнім часом у міжнародній спільноті лунали різні голоси з приводу запровадження політики реформ і відкритості. Сі Цзіньпін у доповіді на 19-му з’їзді КПК зазначив, що КНР дотримується цієї основоположної державної політики. Виступаючи на Боаоському азіатському форумі, Сі Цзіньпін зазначив, що двері в Китай для інших країн відкриваються дедалі більше. У цьому зв’язку він оголосив про чотири нові важливі заходи щодо розширення головного політичного курсу — такі, як доступність внутрішнього ринку, створення привабливішого інвестиційного клімату, посилення захисту прав інтелектуальної власності й збільшення обсягів імпорту.

Ми маємо намір посилити стикування з міжнародними торгово-економічними правилами, підвищити прозорість, посилити захист права власності. Необхідно керуватися принципом «дій згідно із законом», боротися з монополіями й заохочувати конкуренцію. Цього року ми будемо вести реорганізацію Державного управління із захисту прав інтелектуальної власності, посилюючи правоохоронну діяльність із метою підвищення ефективності законодавства. Ми заохочуємо нормальні технологічні обміни й співробітництво між китайськими та іноземними підприємствами й захищаємо законні права інтелектуальної власності, що належать іноземним підприємствам у Китаї. Тим часом сподіваємося, що уряди інших країн також посилять захист китайських прав інтелектуальної власності».

Він нагадав, що в листопаді в Шанхаї відбудеться перша Китайська міжнародна імпортна виставка. При цьому наголосив, що Китай не прагне до торговельного профіциту, у країни є щире бажання розширити імпорт і досягти більшого балансу в поточних операціях.  Ось що він сказав: «Цього року ми плануємо суттєво знизити імпортні тарифи на транспортні засоби і знизити тарифи на імпорт інших товарів. Зусилля докладатимуться до розширення імпорту товарів, які є конкурентоспроможними й потрібні китайському народу. Також прискоримо процес приєднання до Угоди з урядових закупівель Світової організації торгівлі (СОТ). Сподіваємося, що розвинені країни припинять встановлювати бар’єри на шляху до нормальної і раціональної торгівлі високотехнологічною продукцією та послаблять обмеження щодо такої торгівлі з Китаєм».

Сі Цзіньпін підкреслив, що ми зможемо якнайшвидше реалізувати ці важливі заходи стосовно відкритості зовнішньому світу. Що швидше, то краще.  Ми докладаємо зусиль для того, щоб результати відкритості якомога швидше принесли користь китайським підприємствам і народу, а також підприємствам і народам усього світу.

П’ять років тому Сі Цзіньпін висунув ініціативу «Один пояс, один шлях». Нині понад 80 країн  і міжнародних організацій  підписали з Китаєм угоди про співробітництво.

На завершення Сі Цзіньпін наголосив, що ініціатива «Один пояс, один шлях» була висунута Китаєм, але її можливості й  майбутні успіхи належать усьому світу. Країна не займається геополітичною боротьбою, не формує закрите й ексклюзивне коло, не пригноблює інші країни й не вживає примусових заходів у сфері торгівлі. «Будівництво «Одного пояса, одного шляху» — це інновація. У зв’язку з цим нормально те, що в співробітництві існують певні розбіжності. Якщо сторони дотримуються принципу «спільної консультації, спільного будівництва й спільного використання», то обов’язково будуть співпрацювати  й вирішать розбіжності, перетворять «Один пояс, один шлях» на платформу міжнародної взаємодії в економічній глобалізації. Тож хай спільне будівництво «Одного пояса, одного шляху» краще послужить на благо народу».

Вл. інф.