Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) прийняла рішення щодо моніторингової місії у Криму. Про це у Twitter повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. «Виконрада ЮНЕСКО ухвалила важливе рішення щодо Криму. Це фактично можливість для розміщення моніторингової місії і боротьби за освітні права, науку, охорону пам’яток культури в Криму, зокрема й Ханського палацу. Не дамо окупаційній владі розграбувати та знищити українське надбання!» — написав міністр.

Як уже повідомляв «Голос України», окупанти під виглядом реконструкції бахчисарайського Ханського палацу, що до анексії півострова був включений до попереднього списку ЮНЕСКО, свідомо знищують його автентичність. Незважаючи на те, що це пам’ятка історії та культури світового значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури, на унікальному об’єкті, нехтуючи принципом науковості й застосовуючи звичайні будівельні норми та сучасні матеріали, ведуть заміну зовнішніх та внутрішніх конструкцій. До того ж «реставратори» ніяк не захищають під час будівельних робіт каліграфічні настінні розписи і надгробки, а старовинні дерев’яні укріплення залили бетоном. Як повідомила екс-директор Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова, мечеть на території комплексу тривалий час стоїть без покрівлі, а над головним корпусом Ханського палацу зводять величезну металеву конструкцію, не зробивши попередньо ніяких досліджень, що може стати причиною просідання грунтів.
Нагадаємо, що в лютому Україна передала ЮНЕСКО докладний аналіз проблем, спричинених російською окупацією півострова. Заступник міністра закордонних справ України, голова Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Сергій Кислиця і генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азулє 7 березня обговорили перспективу запровадження прямого моніторингу об’єктів історичної та культурної спадщини в окупованому Криму.
Питання охорони та збереження кримських пам’яток, багато з яких, зокрема Великі мітрідатські сходи в Керчі, некрополі, кургани, опинилися під загрозою знищення або вже зруйновані, постійно перебувають у полі зору науковців, музеєзнавців та громадськості, виносяться на порядок денний семінарів і конференцій, в тому числі й міжнародних. Під час акції-перформансу під стінами посольства Росії, де активісти протестували проти псевдореконструкції перлини палацової архітектури, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив: «Ми маємо справу із варварською країною, де тоталітарним путінським режимом робиться все для знищення кримськотатарського народу. Коли на чужу землю приходять окупанти, вони роблять усе, щоб убити історичну пам’ять народу. Росія демонструє це до Криму вже понад 235 років». Він також наголосив, що свого часу півострів славився своїми унікальними спорудами і пам’ятниками, але «за роки колоніального правління Російської імперії був перетворений на пустелю, а сам корінний народ, починаючи з XVIII століття, витіснявся».
Фахівці зазначають, що в ЮНЕСКО є багато механізмів для захисту пам’яток, починаючи від виїзду моніторингової комісії ЮНЕСКО на територію Криму з метою контролю стану бахчисарайського Ханського палацу.