Видані на тимчасово окупованих територіях України освітні документи не матимуть юридичної сили. Про це ще до початку вступної кампанії нагадали у Міністерстві освіти і науки. То чи варто витрачати час на отримання фейкових дипломів?

Випускники шкіл, розташованих на окупованих територіях Донбасу і Криму, які хочуть отримати український диплом про вищу освіту, можуть вступити до наших вишів за загальною або за спрощеною процедурою. У першому випадку вони зможуть подати заяви до будь-яких навчальних закладів країни і братимуть участь у загальному конкурсі. В другому — вступатимуть за квотою у переміщені ВНЗ та заклади з визначеного Міносвіти переліку. Серед таких вишів є чимало регіональних і кілька столичних.

Охочим вступати за спрощеною процедурою доведеться звернутися до освітніх центрів «Донбас-Україна» та «Крим-Україна». Вони розпочнуть роботу в червні на базі уповноважених та переміщених з непідконтрольних районів сходу та півдня вишів.

Нагадаємо, що абітурієнти з окупованих територій мають шанс вступити до українських ВНЗ без ЗНО, без шкільного атестата державного зразка і навіть без українського паспорта (за свідоцтвом про народження). Для цього вступники мають звернутися в згадані центри, заповнити освітню декларацію (переписати в неї дані з не дійсного в Україні шкільного атестата, виданого на окупованій території), а потім — скласти три іспити (з української мови та історії нашої держави, а також із профільного предмета).

Щоб вступити до вишу за загальною процедурою, мешканцям окупованих територій доведеться заздалегідь подбати про наявність атестата державного зразка (дистанційно чи екстерном закінчити українську школу) та скласти зовнішнє незалежне оцінювання. Пройти тестування вони зможуть і під час основної, і під час додаткової сесії ЗНО, яка відбудеться у період із 2 по 11 липня 2018 року. Реєстрація на основну вже завершилася, а на додаткову розпочнеться 3-го й триватиме до 21 травня.

Тим часом власники виданих на окупованих територіях фейкових дипломів мають змогу підтвердити свою кваліфікацію. Студенти, які навчалися після 20 лютого 2014 року в системі вищої освіти на тимчасово окупованій території АРК, можуть пройти в українських вишах атестацію для визнання здобутих кваліфікацій, результатів та періодів навчання. Її порядок визначено наказом МОН № 537 від 19.05.2016 р. Студенти, які розпочали навчання до 2014 року у ВНЗ Донецької та Луганської областей (розташованих на нині непідконтрольних територіях), можуть продовжити його на підконтрольній території відповідно до порядку, визначеного наказом МОН № 74 від 19.01.2017 року.