Звернення до обласної та міської влади з пропозицією увічнити пам’ять козацького полковника, соратника Богдана Хмельницького Івана Богуна передала ініціативна група. Йдеться про встановлення в місті пам’ятника захиснику Вінниці, 400 років з дня народження якого виповнюється  2018-го.
Дехто з депутатів облради, відомі науковці-історики, активісти, підпис яких значиться під зверненням, схвалили документ під час засідання круглого столу. До розмови запросили заступника голови облради Михайла Кременюка. «Обласна рада повністю підтримує пропозицію встановлення пам’ятника і проведення заходів до ювілею видатного полководця Івана Богуна, —зазначив Михайло Кременюк. — Вважаю за необхідне дотриматися процедури визначення місця встановлення пам’ятника, виготовлення необхідної проектної документації, проведення громадського обговорення, оголошення конкурсу на кращий скульптурний твір та отримання необхідного рішення Вінницької міської ради».
Депутат облради, голова міжфракційного об’єднання «Національна пам’ять» Володимир Барцьось повідомив про власну ініціативу перевидати книжку про борця за незалежність України — «Полковник Іван Богун: історичний нарис». За його словами, це маловідоме видання віднайдено у фондах Національної бібліотеки імені академіка Вернадського. «Книжка важлива для патріотичного виховання молоді», — каже Володимир Барцьось.
Полковник Іван Богун відзначився блискучою операцією у 1651 році, коли врятував Вінницю від війська польської шляхти. Ця перемога козаків відома як битва під Батогом (нині це село Четвертинівка Тростянецького району). Про встановлення пам’ятника лицарю визвольної війни уперше йшлося у 60-х роках минулого століття. Друга спроба була у час незалежності нашої держави і теж зазнала поразки. Сьогодні відомі історики, депутати, активісти знову наполягають на гідному вшануванні пам’яті національного героя.