Альтернативна енергетика — одна з найбільш обговорюваних тем у сучасному світі. «Зелена» енергія, добута із природних джерел — вітер, сонячне світло, річки, морські водорості, — вважається невичерпною й відтворюється природним чином, а її використання практично на 100 відсотків безпечно для екології. Питання зниження рівня забруднення навколишнього природного середовища сьогодні як ніколи актуальне і для індустріального Запоріжжя.

«Зелений тариф» — один із стимулів

З терміном «зелений тариф» українці познайомилися в 2009 році. Він передбачає встановлення альтернативної електро-станції. Її власник укладає договір з державою, яка зобов’язується купувати вироблену енергію в 4—5 разів дорожче тарифів споживання. Підключення до програми не вимагає жодних ліцензій, адже «зелений тариф» однаково діє і для юридичних, і для фізичних осіб і становить 15 євроцентів без урахування ПДВ. 
Незважаючи на те, що в Запоріжжі розташована найбільша атомна електростанція в Європі, з року в рік серед жителів міста альтернативні джерела енергії стають дедалі популярніші, а до програми «зелений тариф» підключаються дедалі більше запорожців.
То чим обумовлена зростаюча популярність альтернативних джерел енергії: модою, відповідальністю за екологію свого міста чи високою окупністю й енергетичною незалежністю? І чи настільки вони ефективні? У всьому цьому ми спробували розібратися разом із представником провідного запорізького підприємства, що займається встановленням та обслуговуванням устаткування для сонячних електро-станцій.
— Підприємство утворено 1995 року, а одним з наших перших партнерів була компанія «Siemens». Основний вектор діяльності компанії — електропостачання й автоматизація виробництва. Ми надаємо послуги з монтажу устаткування, введення його в експлуатацію й подальшого сервісного обслуговування. Усе необхідне для побудови сонячної електро-станції ми можемо встановити як на даху вашого будинку, так і на великих промислових об’єктах, — розповідає начальник департаменту розвитку ТОВ «Інфоком ЛТД» Сергій Лебеденко (на знімку).

— Альтернативною енергетикою ми вирішили зайнятися в 2010 році, оскільки це один із суміжних напрямів. Ми брали участь у регіональних проектах з будівництва сонячних електростанцій. Звісно, вирішили й самі випробувати інноваційне обладнання в дії — систему сонячних панелей встановили на фасаді нашого офісу. З 2016 року ми продаємо отриману електроенергію за «зеленим тарифом».
Нині підприємство працює над створенням сонячної електростанції в селі Петропавлівка Запорізького району. Там уже генерує станція потужністю 
1 МВт. Вироблена енергія повністю покриває потреби петропавлівців. Також планується запуск ще однієї станції потужністю 2 Мвт, на якій сьогодні триває будівництво.

Український ринок залучає дедалі більше інвестицій, а розташування дає змогу конкурувати

— Я гадаю, — каже співрозмовник, — що перспективи в цієї галузі енергетики досить хороші, тому що «зелений тариф» встановлено в Україні до 2030 року. Тобто в нас ще є час реалізувати успішні проекти, вигідно продаючи енергію за завищеним тарифом. Наш рівень «зеленого тарифу» набагато вищій, ніж у багатьох європейських країнах, і це залучає іноземні інвестиції. Однак головний секрет успіху української «зеленої» енергетики полягає у вигідному територіальному розташуванні. На півночі Росії або Європи сенсу ставити такі електростанції я не бачу. Ефективність напряму залежить від клімату й кількості сонячних днів у році. Ми бачимо лінійну залежність: що більше світить сонце, то більше виробляється електроенергії, отже, отримуємо більше грошей і швидше окупаємо наші вкладення. Найцікавіші майданчики щодо цього — Запорізька, Одеська та Херсонська області. Також у нашому регіоні популярні й вітряні електростанції. Нещодавно одну побудували в Приморському районі.

Безпека поки що випереджає ефективність

З огляду на безпеку для екології й людства альтернативні джерела енергії, звісно, ефективні й надійні. Установлюючи сонячні або вітряні електростанції, будьте впевнені, що вони одного дня не вибухнуть, тому що вибухати в них просто немає чому. Якщо ж «зелену» енергетику розглядати в масштабах одного будинку, то тут варто зауважити, що повністю окупити себе на вашій дачі вона зможе тільки через 12—15 років. Місячна норма споживання електроенергії становить понад 100—150 КВт. Забезпечити цю потребу зможуть батареї вартістю майже 15 тисяч євро. 
Системи є і мережеві, і автономні. Різниця в тім, що одні можуть давати енергію тільки в реальному часі, а інші зможуть накопичувати її в акумуляторах. Натомість особливого обслуговування ні ті, ні інші не потребують.

Що змушує встановлювати сучасне обладнання?

— Більшість наших клієнтів замовляють у нас сонячні панелі, щоб створити собі імідж охоронця природи. Тут слід зазначити, що українці поки що не готові до глобальних змін у питанні екології й енергоспоживання. Зате добре стежать за новинками моди. Я вважаю, це схоже на те, як людина купує новітню модель дорого автомобіля або смартфона, щоб просто показати, що може собі це дозволити. Однак у будь-якому разі для нас це величезний крок уперед. Упевнений, що з роками ми все-таки прийдемо до глибшого усвідомлення проблеми екології, — підсумував начальник департаменту розвитку ТОВ «Інфоком ЛТД» Сергій Лебеденко.

Тетяна КУЧЕРЕНКО.
Фото надано автором.

Запорізька область.