У Харкові відбувся міжнародний семінар «Культурна спадщина як ресурс розвитку. Можливості в рамках європейських програм», ініційований Міністерством культури України в рамках Року охорони культурної спадщини. Міністр культури України Євген Нищук відзначив важливість проведення такого поважного форуму в контексті оголошеного в Україні спільно з Європою Року культурної спадщини, а також визнання провідної ролі культури в об’єднанні людей, консолідації та єдності суспільства.

Він також назвав низку стратегічних цілей — покращення якості культурних послуг на місцевому рівні у контексті децентралізації, створення умов для культурного лідерства та розвитку управлінських навичок, вироблення ефективного механізму мотивації до творчості та розвитку сучасного мистецтва, розроблення ефективної системи фінансової підтримки і, що найбільш актуально цього року, — охорона та розвиток культурної спадщини, збереження культурного розмаїття кожного регіону.

Голова Харківської ОДА Юлія Світлична відзначила важливість проведення цього міжнародного заходу саме у Харкові: «Це дуже символічно, адже Харків постає на кордоні миру і війни. Харківщина дуже різноманітна, яскрава та багата на культурні здобутки.

Приємно, що вся Україна відкриє для себе нові можливості, нові обрії, поділиться своїм і ознайомиться з європейським досвідом».

На семінарі презентовано кілька програм, ініціатив та проектів Євросоюзу та Ради Європи — «Європейський рік культурної спадщини», «Ініціативи Ради Європи в сфері культурної спадщини», «Європейські культурні маршрути», спрямованих на поширення обізнаності про культурну спадщину як важливий ресурс розвитку регіонів та як основу соціальної згуртованості місцевих громад. У роботі семінару брали участь фахівці з України, Іспанії, Німеччини, Італії.

Вл. інф.