Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час ХІ Київського безпекового форуму прокоментував журналістам плани щодо подальшої роботи парламенту та інші резонансні політичні питання.

Обрання нового складу ЦВК

Cпеціальна перевірка всіх 14 кандидатів на посади членів Центральної виборчої комісії завершена, повідомив Андрій Парубій. «Станом на сьогодні завершена перевірка всіх 14 кандидатів, які були подані Президентом України у Верховну Раду. По всіх 14 кандидатах є позитивний висновок з проходження спецперевірки», — сказав він.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій прокоментував журналістам плани щодо подальшої роботи парламенту та інші резонансні політичні питання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

За словами А. Парубія, тепер має винести рішення з цього питання профільний регламентний комітет, опісля відбудуться консультації з фракціями. Після чого питання про призначення нових членів ЦВК буде невідкладно винесене на розгляд парламенту. При цьому глава парламенту уточнив, що йдеться про обрання 13 членів ЦВК із 14 кандидатів, тож це «створює інтригу».

«Я докладу всіх зусиль, щоб ми змогли узгодити позицію ще напередодні голосування. Але якщо не вдасться узгодити, у мене як у Голови Верховної Ради України буде тільки один механізм і один спосіб: «рейтингове» голосування, а потім постановка на голосування кожного окремо», — сказав Голова Верховної Ради. Водночас, за словами А. Парубія, «пакетного» голосування за призначення членів ЦВК бути не може, а перед призначенням ще необхідно звільнити старий склад комісії. Глава парламенту повідомив, що голосування за обрання нового складу ЦВК може відбутися наступного пленарного тижня або вже у травні — залежно від роботи комітету. Декілька депутатських фракцій звернулися з проханням надати можливість провести зустрічі з кандидатами на посади членів ЦВК, щоб визначити свою позицію.

Зміна виборчого законодавства

Новий Виборчий кодекс буде ухвалено до кінця поточної сесії — розраховує Голова Верховної Ради. За словами А. Парубія, проект Виборчого кодексу України, до якого подано майже 4500 правок, перебуває на опрацюванні в Комітеті з питань правової політики та правосуддя.

Невдовзі заплановано проведення окремого круглого столу з виборчої тематики, поінформував він. «Дуже важливо пояснити логіку Кодексу, зокрема, виборів до Верховної Ради України, які передбачають відкриті регіональні списки», — зазначив А. Парубій, котрий виступає за виборчу систему з відкритими списками.

«Це одна з найбільш революційних реформ, яку може провести Український парламент», — наголосив А. Парубій. Він також висловився за публічне пояснення і пропаганду цього законопроекту, щоб він мав більший шанс на прийняття в другому читанні.

Голова Верховної Ради назвав «негативною практикою», коли в одному партійному офісі вирішується послідовність у виборчому списку». «Але так само і мажоритарна складова має великий компонент небезпеки: протистояння кандидатів на мажоритарних округах може підняти рівень конфліктності на кожному з округів», — зауважив А. Парубій.

На думку глави парламенту, виборча система з відкритими списками набагато надійніша і важливіша для стабільності в країні та задля «чесних неупереджених виборів майбутньої Верховної Ради України». А. Парубій запевнив, що як співавтор проекту Виборчого кодексу докладатиме всіх зусиль, щоб його ухвалити не пізніше як за рік до чергових парламентських виборів Верховної Ради України, котрі відбудуться в останню неділю жовтня 2019 року.

Коли скасують недоторканність?

Відповідаючи на запитання щодо скасування депутатської недоторканності, А. Парубій запевнив, що голосування в першому читанні за законопроект № 6773 про внесення змін до Конституції України в частині скасування депутатської недоторканності відбудеться вже на поточній сесії.

«Перше голосування відбудеться на цій сесії, — пояснив він. — Вірю, що рішення Конституційного Суду з цього питання буде незабаром. Тому ми матимемо можливість і шанс на цій сесії провести перше голосування. Для нього буде достатньо 226 голосів».

Як відомо, відповідно до процедури внесення змін до Конституції України остаточне ухвалення законопроекту можливе на наступній сесії конституційною більшістю голосів, тобто 300 голосами. Голова Верховної Ради висловив упевненість у тому, що можна буде знайти 300 голосів у сесійній залі. «Наближення виборів буде позитивним чинником для затвердження цих змін до Конституції. Для народних депутатів буде вкрай важливо дати відповідь на той суспільний запит, який сьогодні є», — наголосив Андрій Парубій.

Чи запрацює Антикорупційний суд

Законопроект про Антикорупційний суд буде розглянуто в перший пленарний тиждень травня, повідомив Голова Верховної Ради. За його словами, нині цей законопроект ще перебуває на розгляді в профільному комітеті. «Після ухвалення в першому читанні до нього внесено 1950 поправок. Знаю, що комітет дуже інтенсивно працює над тим, щоб опрацювати всі поправки», — уточнив А. Парубій.

Глава парламенту повідомив, що минулого тижня він звернувся з листом до Венеціанської комісії з проханням направити в Україну представника для допомоги в підготовці законопроекту до другого читання.

Андрій Парубій спрогнозував: якщо до наступної середи комітет завершить розгляд цього законопроекту, його можна винести на розгляд парламенту в наступний пленарний четвер. «Але швидше за все, це буде перший пленарний тиждень травня, бо згідно з Регламентом, згідно із законом і після рішення комітету народні депутати мають право до двох тижнів розглядати таблицю з поправками», — сказав Голова Верховної Ради.

Довідково

Уже сплинув семирічний термін повноважень 14 з 15 членів ЦВК. 5 лютого Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на призначення нових членів ЦВК: Алли Басалаєвої, Наталії Бернацької, Михайла Вербенського, Андрія Євстігнєєва, Ірини Єфремової, Ольги Желтової, Олега Конопольського, Світлани Кустової, Ольги Лотюк, Віталія Плукаря, Євгенія Радченка, Тетяни Сліпачук, Леонтія Шипілова та Тетяни Юзькової. Голова Верховної Ради Андрій Парубій доручив відправити документи кандидатів на посади членів ЦВК на спецперевірку.