Дозвіл на проектування заводу з виробництва панелей для сонячних електростанцій (СЕС) надав виконком Вінницької міськради одному з підприємств із формою власності товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ).
Під час обговорення питання представники влади наголошували, що це перспективний напрям у розвитку промисловості міста й області, бо такого виробництва поки що немає в регіоні. Відсутнє воно і в сусідніх областях. Сонячні панелі власного виробництва будуть дешевші за аналоги, придбані за межами держави. У документі чітко врегульовано вимоги чинного законодавства під час проектування та спорудження нового заводу, а також рішень міської влади.
Зокрема, розроблена документація має бути затверджена згідно із Законом «Про регулювання містобудівної діяльності». До прийняття об’єкта в експлуатацію ТОВ зобов’язане укласти договір із міськрадою про сплату пайової участі на розвиток інфраструктури міста. «До виконання підготовчих та будівельних робіт приступити після отримання документа, що надає на це право, — йдеться в рішенні міськради. — Такий документ видає департамент архітектурно-будівельного контролю Вінницької міськради відповідно до постанови Кабміну № 466» від 13.04.2011 року».
Що важливо: нове виробництво буде розташоване на околиці міста. ТОВ, яке має намір будувати новий завод, є структурою підприємства «Подільський Енергоконсалтинг». За словами першого заступника голови Вінницької облдержадміністрації Андрія Гижка, регіон порівняно з іншими областями є лідером у будівництві СЕС. У цьому напрямі працюють з дев’ятьма зарубіжними компаніями. Понад двадцять таких енергооб’єктів уже виробляють енергію із сонця.
Перші станції з’явилися в південних районах області. За результатами проведених досліджень, на півдні, особливо в низинах Дністра, сонячних днів налічується стільки, як у Херсонській області. Утім, СЕС почали будувати і в центральних районах області. Найбільше, дев’ять таких станцій, введено в експлуатацію у 2016 році. Вони з’явилися у Жмеринському, Калинівському, Шаргородському, Тростянецькому районах. У Барському районі сформовано перший в регіоні енерговузол із шести СЕС. До речі, будують станції переважно на невгіддях. Місцеві громади отримують плату за надану в оренду землю.

ТИМ ЧАСОМ

Електростанції коштом ЄБРР

Європейський банк реконструкції та розвитку виділив 25,9 мільйона євро на будівництво трьох сонячних електростанцій на території Вінницької області.
Інформація про це з’явилася на сторінці глави держави Петра Порошенка в мережі Фейсбук. «Фінансування ЄБРР будівництва сонячних електростанцій (СЕС) на Вінниччині — ще один крок до енергонезалежності країни, — йдеться у повідомленні. — А також нові робочі місця для 350 осіб, які будуть зайняті на будівництві, і ще 15 — на обслуговуванні станції. Вдячний нашим партнерам за підтримку».
Із загальної суми фінансування 18,5 мільйона євро — кредит банку, решта коштів — кредит Фонду чистих технологій. Банк організував фінансування через компанію Kness, що охоплює, зокрема, ТОВ «Подільський Енергоконсалтинг». Офіс компанії розміщується у Вінниці. Один із напрямів її роботи — будівництво сонячних станцій. Фахівці ПЕК уже споруджували такі об’єкти на території краю. За словами першого заступника голови Вінницької облдержадміністрації Андрія Гижка, загальна потужність трьох майбутніх СЕС, що їх збудують за кошти європейців, становитиме 33,9 мВт.
— Нині в регіоні працює дев’ять компаній з виробництва сонячної енергії, — каже Андрій Гижко. — Маємо досвід роботи з іноземцями у цій справі. Загалом збудовано понад 20 СЕС різної потужності, відновлено роботу 21 гідроелектростанції. Майже кожен четвертий кіловат сонячної енергії виробляється на Вінниччині.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.