У Львові відбулася V Міжнародна конференція «Лізинг в Україні: нові можливості та виклики», учасники якої обговорили поточну ситуацію та окреслили шляхи застосування лізингу в медицині, під час ремонту доріг та інших, ще не охоплених галузях.

«Оскільки в країні, на жаль, не розвивається на належному рівні банківське кредитування, то можна скористатися альтернативним варіантом — фінансовим лізингом», — зазначив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко. На його думку, це один із можливих та реальних інструментів, який використовують у багатьох країнах, і він допомагає кредитувати реальний сектор економіки, тоді як у нас він поки що у зародковому стані.

Під час брифінгу, який відбувся в рамках форуму, М. Довбенко поінформував, що вже розроблено і незабаром буде винесено на розгляд народних депутатів законопроект про фінансовий лізинг.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак також висловив переконання, що цей законопроект дозволить розширити ринок та захистити лізингодавців і споживачів цієї послуги. «Наш законопроект наближений до закону про споживче кредитування. Але у ньому ми пропонуємо і нові норми — лізингових брокерів та лізингових агентів», — сказав народний депутат.

Серед позитивних прикладів лізингу в Україні М. Довбенко назвав ухвалення Львівською міськрадою рішення про укладення договору фінансового лізингу на придбання 150 автобусів на 800 мільйонів гривень. На переконання народного депутата, лізинг — це чудова нагода для громад, які утворюються у процесі децентралізації, щоб вирішувати свої проблеми. Тому про лізинг люди повинні більше знати і не боятися ним скористатися. Відповідно до нового законопроекту буде знято перепони навіть для фізичних осіб і вони зможуть ним скористатися.

Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері ринків фінансових послуг, Олександр Залєтов повідомив, що у 2017 році порівняно із 2016 роком зростання лізингу в Україні становило 32 відсотки. Загалом в Україні вже понад 90 юридичних осіб мають ліцензію на надання фінансового лізингу, а небанківський сектор, який надає фінансові послуги, в чотири—п’ять разів випереджає банківську систему, і станом на кінець 2017 року портфель лізингодавців становив 22 мільярди гривень.

Голова ради директорів Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» Олександр Кощеєв передбачає, що цього року в купівлі обладнання частка лізингу становитиме 7—8 відсотків, що буде більше, ніж нададуть банки як кредитні інструменти.

На оптимістичному прогнозі стосовно лізингу в Україні наголосила й заступник керівника проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Юлія Вітка: «Наші оптимістичні очікування на 2018 рік — зростання лізингового ринку не менш як на 20 відсотків. Головний драйвер та вигодоотримувач цього ринку залишається незмінний — малий та середній бізнес, для якого спрощується доступ до фінансів. Він починає розуміти переваги та використовувати небанківські способи фінансування».

Організатором цього масштабного лізингового форуму виступила Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» за підтримки проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

Львів.