14 квітня 1998 року, після набрання чинності Закону «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», парламент обрав першого в історії держави Омбудсмена. 

Ніна Карпачова.

 

Людмила Денісова.

Ним стала Ніна Карпачова. Саме їй довелося створювати інституцію, яка постала як потужний центр захисту прав людини. Ніна Карпачова заклала головний принцип діяльності Омбудсмена: рівновіддаленість від усіх органів влади. Водночас конструктивна співпраця із законодавцями, експертиза законопроектів щодо дотримання прав людини. 

Нині інституцію очолює Людмила Денісова, яку Верховна Рада призначила на цю посаду в березні цього року. І першим своїм завданням Л. Денісова вбачає наближення правозахисників до людей. За її словами, нині не всі громадяни розуміють, якими питаннями опікується Уповноважений, і свідчать про це скарги, які надходять до офісу. Тож, переконана вона, потрібно посилити просвітницьку діяльність серед населення. Крім того, створити таку інституцію, щоб доступ кожної людини до неї був якомога ширшим. «Ми повинні йти до людей, тобто зробити ефективними регіональні представництва секретаріату Уповноваженого», — сказала вона, наголосивши на необхідності створення регіональних представництв по Криму та на сході нашої країни.

«Краще запобігати прийняттю помилкових рішень, аніж потім виправляти їх. Тому я переконана, що в секретаріаті Уповноваженого потрібно створити окремий структурний підрозділ юристів-професіоналів, які б здійснювали моніторинг та надавали парламенту експертну оцінку законопроектів, які готуються до розгляду. Це саме стосується і постанов уряду», — сказала Людмила Денісова.

Вл. інф.