У четвер Сенат слухав доповідь головного кандидата на посаду державного секретаря Сполучених Штатів, який має змінити на цьому посту Рекса Тіллерсона. Колишній очільник ЦРУ Майк Помпео висловив своє бачення зовнішньої політики США, а також відповів на запитання сенаторів, яких, зокрема, цікавило і його ставлення до агресивних дій Росії щодо України.

На запитання сенаторів: «Чи він погоджується, що мало місце вторгнення Росії в Україну і Сполучені Штати зобов’язані допомогти Києву захистити суверенітет країни; чи підтримує продовження надання Україні летальної зброї для захисту; чи виступає за продовження санкцій проти РФ?» Майк Помпео відповідав хоч і коротко, але однозначно: «Так». Стосовно запитання: «Чи обіцяєте ви, що США за час вашого перебування на посаді ніколи не визнають анексію Криму?» Помпео наголосив: «Так, я буду битися, щоб цього не сталося. Це рішення президента, але так, такий крок був би абсолютно неприйнятним», інформує «Голос Америки».

Однак Росію під час слухань згадували не тільки у зв’язку з Україною, а передусім з огляду на її втручання у президентські вибори країни в 2016 році. Майк Помпео заявив, що абсолютно впевнений: таке втручання справді було. Так само він переконаний, що санкції проти Росії треба і продовжувати, і розширювати. Майбутній очільник зовнішньополітичної служби США, зокрема, заявив: «Багато роботи треба зробити в рамках закону про протидію супротивникам США шляхом впровадження санкцій. Багато роботи щодо інших санкційних заходів. Я цілком готовий визнати, що Путін не отримав достатньої відповіді. І ми повинні продовжувати працювати над цим».

При цьому Майк Помпео переконаний, що Росія — це та країна, яка становить загрозу національній безпеці Штатів. «Якщо мене оберуть на цю посаду, ця адміністрація… робитиме реальні кроки, щоб перезапустити політику стримування Росії». І йдеться, зокрема, про протидію у сфері кібербезпеки, економічній площині. Майк Помпео зауважив, що Путін мріє поновити Радянський Союз і для цього ламає демократії в Європі, тому Сполучені Штати мають зробити все можливе, щоб він не досяг своєї мети.

Численні експерти наголошують, що Майк Помпео, людина, яка не приховує своє несприйняття позиції Кремля, виступає за перегляд «м’якої політики» стосовно РФ.

***

Тим часом у світі чекають, якою буде відповідь Сполучених Штатів і союзників на хімічну атаку в сирійському місті Дума. Прес-секретарка Білого дому Сара Сандерс повідомила, що в четвер, президент країни Дональд Трамп провів зустріч Ради з нацбезпеки, однак «остаточного рішення ухвалено не було». Також відомо, що тривають консультації лідерів держав-партнерів по коаліції у Сирії. Зокрема, відбулися переговори Трампа з президентом Франції Еммануелем Макроном та прем’єркою Великої Британії Терезою Мей. Ці дві країни висловили готовність приєднатися до «відповіді» президенту Сирії Башару Асаду, оскільки впевнені, що хімічну зброю в Думі було застосовано саме його військовими силами. 

Також оголошено, що в п’ятницю буде скликано засідання Ради Безпеки ООН з сирійського питання. Коли верстався номер, інформації про те, чи вдалося ухвалити під час засідання Радбезу одностайне рішення, не було.