Президенти Ізраїлю та Польщі Реувен Рівлін і Анджей Дуда зустрілися в рамках 30-го «Маршу живих» в Освенцімі.

Понад годинні переговори, що відбулися в освенцімському Центрі діалогу і молитви, політологи поспішили назвати жестом примирення, адже це була перша двостороння зустріч на такому високому рівні після ухвалення наприкінці січня польським парламентом та підписання президентом на початку лютого змін до Закону «Про ІНП Польщі», які набрали чинності з 1 березня 2018 р. Нагадаємо, що окремі його положення викликали критику з боку Ізраїлю (вибухнув дипломатичний конфлікт на лінії Варшава—Тель-Авів), США й України та були передані президентом Дудою на розгляд Конституційного суду.

Після зустрічі А. Дуда наголосив, що присутність обох президентів на «Марші живих» є свідченням вшанування Польщею жертв німецького геноциду та дбання про збереження пам’яті про них. Глава Польської держави також наголосив, що «поляки вважають своїм обов’язком нести світові свідчення про Голокост», у період якого «багато поляків різними методами старалися рятувати євреїв».

Р. Рівлін спочатку констатував факт, що «в 1939 році Польща стала найбільшим полем смерті та знищення в Європі, перебуваючи під нацистською окупацією, а поляки були поневоленим народом». Проте згодом заявив таке: «Так, це німці створили концтабори, але наші люди знищувались не лише в них. Членів нашого народу зраджували ті, з ким вони жили пліч-о-пліч у Франції, Голландії, Бельгії, їх убивали українці, литовці та поляки».

Стосовно закону про ІНП ізраїльський президент зауважив: «Жоден народ не зможе шляхом ухвалення закону добитися забуття. Жоден законодавець не може приховати крові, жоден власний інтерес не може прикрити антисемітизму, расизму, ненависті до інших людей…» Р. Рівлін закликав створити дослідний інститут, щоб «поляки і євреї разом вивчали те, що сталося, аби могти гарантувати, що це ніколи не повториться знову».

«Марш живих» — це просвітницький захід, який з 1988 року (з 1996-го — щорічно) проводить ізраїльське міністерство освіти на території колишнього концтабору Аушвіц. У його рамках учнівська та студентська молодь єврейського походження відвідує місця масового знищення євреїв нацистами під час Другої світової війни на окупованій польській території, знайомиться з історією євреїв у Польщі, зустрічається з ровесниками та польськими Праведниками народів світу. Кульмінацією заходу є проходження трикілометровою «дорогою смерті» від брами з написом «Arbeit macht frei» колишнього концтабору Аушвіц І до Аушвіц ІІ Біркенау. Цього року у ньому взяли участь майже 12 тисяч осіб з різних країн світу. На чолі колони були А. Дуда та Р. Рівлін.