У неділю в Чорногорії відбудуться вибори президента, а сьогодні тут день тиші й роздумів. І хоча посада президента в країні є швидше церемоніальною, але від нього багато в чому залежить продовження урядом реформ, необхідних для вступу країни до Європейського Союзу.

До списку кандидатів внесено загалом сім прізвищ. Чорногорські аналітики й ЗМІ передвіщають перемогу вже в першому турі політичному важковаговику — колишньому прем’єр-міністру Чорногорії Міло Джукановичу. В нього найбагатший досвід роботи в державних структурах, він добре натренований в «підкилимній боротьбі», а, крім того, кандидатом у президенти його висунула найбільша правляча в країні Демократична партія соціалістів Чорногорії. Кандидатуру Джукановича підтримали партії, що входять до правлячої коаліції у парламенті, — Ліберальна партія Чорногорії, «Соціал-демократи Чорногорії», Партія бошняків, «Хорватська громадянська ініціатива»  і Демократичний союз албанців. Підтримка дуже й дуже серйозна. Слід зазначити, що Джуканович не раз заявляв, що не претендує на посаду президента й не збирається балотуватися на цих виборах, бо цілком ситий політикою. Але, очевидно, однопартійці знайшли необхідні аргументи й умовили його зареєструватися кандидатом. Він став останнім політиком, котрий був зареєстрований ЦВК Чорногорії як претендент на посаду президента.

Його основним суперником  вважають кандидата від парламентських опозиційних партій  Младена Боянича, який сам себе називає незалежним політиком. Він свого часу був одним із засновників проєвропейської партії «Позитивна Чорногорія», але потім вийшов з неї через розбіжності з керівництвом партії, які виникли після парламентських виборів 2012 року. Був обраний депутатом парламенту, але не примкнув до жодної політичної сили. Младен Боянич відомий і тим, що підтримував тих, хто виступав проти вступу Чорногорії до НАТО без проведення всенародного референдуму.

Решта претендентів навряд чи втрутяться в боротьбу «гігантів», але частину голосів можуть відняти в них. Якщо в першому турі ніхто  не набере 50 відсотків голосів плюс один, то другий тур буде проведено через два тижні — 29 квітня.

Згідно з конституцією Чорногорії президента обирають всенародним голосуванням на п’ять років. Одна людина може обіймати цю посаду не більше двох строків підряд. Право на голосування мають усі громадяни країни старші 18 років, які постійно живуть у Чорногорії протягом 24 місяців перед виборами й не визнані судом психічно недієздатними. До реєстру виборців, який складається міністерством внутрішніх справ, внесено 533089 осіб. Звісно, не все прийдуть на виборчі дільниці, але політологи розраховують, що виборча активність перевищить 45 відсотків або хоча б наблизиться до цього показника.