На кордоні з Україною Росія сконцентрувала свої війська, готові до ведення масштабної континентальної війни. Про це вчора із трибуни ХI Київського безпекового форуму «Open Ukraine» нагадав Секретар РНБО Олександр Турчинов.

Він констатував: РФ продовжує мілітаризацію окупованого Криму. «Останнє перекидання на півострів зенітного ракетного комплексу С400, який може вражати літаки в будь-якій точці нашої країни, свідчить про те, що російський агресор готує потужний потенціал у Криму не тільки для того, щоб захищати там свою присутність», — заявив Секретар РНБО.

За словами Турчинова, останнім часом на Донбасі російський Генштаб принципово змінив свою стратегію: два корпуси чисельністю понад 35 тисяч осіб виконують там функцію прикриття й мають виграти час для розгортання основних військових сил Росії, які сьогодні концентруються на українському кордоні. «Це війська, які готові до масштабного застосування, до ведення масштабної континентальної війни. І одночасно проти нашої держави можуть уже сьогодні бути задіяні майже 260 тисяч російських військовослужбовців, 3,5 тисячі танків, 11 тисяч броньованих машин, приблизно 4 тисячі артилерійських систем, понад тисяча реактивних систем залпового вогню тощо. Усі ці війська підтримуватимуть 4-ту й 6-ту армію військово-повітряних сил РФ. Це реалії, з якими сьогодні живе Україна», — резюмував він.

Звертаючись до міжнародних партнерів, Секретар Радбезу закликав їх уникати подвійних стандартів у підході до застосування санкцій щодо Москви. І навів приклади, коли бізнес-структури країн, які є стратегічними партнерами України, незважаючи на офіційно прийняті санкції, обхідними шляхами продовжують співпрацювати з РФ. Зокрема, за його словами, Німеччина взаємодіє з Російською Федерацією щодо питань військово-технічного співробітництва, забезпечуючи їх фактично військовою технікою...

Турчинов зазначив: «Санкції — це не подарунок для України, це не поступки Україні, це — наша спільна з вами безпека, це елементарні заходи, щоб стримувати агресора й подвійних стандартів щодо цього питання бути не може».Україна навчилася боротися з гібридними атаками РФ. 

НАТО хоче запозичити цей досвід, заявила заступник генсекретаря Північноатлантичного альянсу Роуз Геттемюллер, виступаючи на XI Київському безпековому форумі.

«Є платформа для боротьби з гібридними проявами між Альянсом і Україною, це дуже важлива можливість для нас вивчити ваш досвід», — сказала вона. За словами Р. Геттемюллер, у нинішніх умовах «ми повинні бути уважними, витривалими й готовими відповісти на ці гібридні загрози, можливо, — симетрично».

Відповідаючи на запитання із зали про «ідеалістичність мрії» України стати членом Альянсу, заступник генсека НАТО зазначила, що офіційно заявлене Києвом прагнення до євроатлантичної інтеграції «це не ідеалізм, це реальна мета», але для її досягнення слід виконати зобов’язання щодо проведення реформ. Одним із пунктів домашнього завдання України на шляху зближення з Альянсом промовець назвала ухвалення змін до закону про національну безпеку.

До речі

Як підтвердження готовності Росії до проведення повномасштабної військової операції на території України вчора на прес-конференції в Києві заступник голови СБУ Віктор Кононенко повідомив, що нашим спецслужбам стало відомо про плани групи в оточенні Путіна, «яка поставила собі за мету створити передумови для введення вже восени цього року до України російських військ під приводом захисту російськомовного населення». За його словами, для цього вони планують задіяти криміналітет, спортсменів, навколокримінальні структури для побиття учасників проросійських заходів і хресних ходів.