У ніч на суботу, 14 квітня, США, Франція і Велика Британія завдали удару по об’єктах Башара Асада в Сирії. За заявою Пентагону, в Дамаску та Хомсі атаковано три цілі, котрі задіяні в програмі створення хімічної зброї: науково-дослідний центр, склади хімічних речовин і командний пункт.

Так союзники по НАТО відповіли на хімічну атаку у сирійському місті Дума. Після неї президент США Дональд Трамп пообіцяв, що за це «дорого заплатять» ті, хто її скоїв. Американський очільник дотримав слова: ракети влучили в сирійські цілі. Його британські та французькі колеги пояснили ці дії як необхідні, оскільки вони відповідають національним інтересам їхніх країн.

Хоча ФРН і не приєдналась до ракетних ударів по Сирії, але канцлер Ангела Меркель негайно заявила, що схвалює їх. «Військова операція була необхідною і доречною. Ми підтримуємо дії наших американських, британських і французьких союзників, які, будучи постійними членами Ради Безпеки ООН, у такий спосіб узяли на себе відповідальність», — сказала канцлер. Також вона зазначила, що «Німеччина схвалює усі дипломатичні кроки в цьому напрямку».

Канцлера підтримують однопартійці, а дехто з них переконаний, що ракетна атака західних союзників спрямована на захист сирійського народу. Також і генеральний секретар Вільної демократичної партії Нікола Бер має схожу позицію. Утім, вона зауважила, що повітряні атаки не зупинять війну в Сирії, це спроможні зробити лише дипломатичні кроки, навіть якщо вони досі не були успішними.

Натомість партія «Союз-90/«зелені» критикує удари по Сирії. Співголова Партії зелених Анналена Бербок вважає, що Захід має діяти розсудливо та рішуче, але відплата не повинна стати метою. Бербок вимагає від ЄС виробити щодо Сирії чітку стратегію.

Категорично засудила повітряні атаки по Сирії опозиційна Ліва партія, вважаючи їх порушенням міжнародного права, незалежно від того, що сталося раніше. Тому уряд ФРН має керуватися саме правовими підставами, коли ухвалює політичні рішення, сказав у своїй заяві голова парламентської фракції лівих Дітмар Барч.

Тим часом президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр занепокоєний дедалі більшим відчуженням Росії від країн Заходу. Він вважає, що з обох сторін не залишилося «практично жодних підстав для довіри». Штайнмаєр закликає не оголошувати всю Росію і її населення ворогами. Водночас президент закликає дві великі держави США та РФ до діалогу щодо ситуації у Сирії. В інтерв’ю газеті Bild am Sonntag він сказав: «Якщо Вашингтон і Москва не знайдуть дороги один до одного у сирійському питанні, то шанси на поліпшення ситуації у Сирії будуть дорівнювати нулю». Штайнмаєр звертається до німецьких політиків з проханням не припиняти діалог з Росією, але й давати Кремлю зрозуміти наслідки його дій для російсько-європейських відносин.

Глава зовнішньополітичного відомства Гайко Маас заявив, що Берлін і Париж добиватимуться тривалого припинення вогню у Сирії. «Разом із Францією ми маємо намір ініціювати створення міжнародного формату за участі впливових держав, який може надати політичному процесу нових сил», — запевнив глава МЗС ФРН. Також Маас сподівається, що ООН очолить роботу з напрацювання довго-
тривалого плану дій для реалізації його в Сирії. Водночас Берлін переконуватиме Росію зайняти конструктивну позицію щодо цього.

Берлін.