Два десятки випадків, коли під виглядом волонтерів, що збирають допомогу, діяли шахраї, виявили торік правоохоронні органи на Дніпропетровщині. Розміри оборудок обчислювалися сотнями тисяч гривень.

За даними начальника відділу з розкриття майнових злочинів ГУ МВС України в області Андрія Дидочкіна, задокументовано вісім фактів дій псевдоволонтерів, які збирали кошти на допомогу учасникам АТО. У дванадцятьох випадках зловмисники «працювали» під волонтерів, що збирають кошти на лікування дітей або інших категорій населення. Цього року подібні факти поки що не реєструвалися.

— Пояснення, які давали затримані, банальні: жага наживи, — наголошує Андрій Дидочкін. — Так, у Кривому Рогу була виявлена група осіб, які збирали медикаменти й продукти харчування. Було задокументовано ліків і продуктів на суму майже двісті тисяч гривень. Люди мали підроблені документи, що демонстрували приналежність до однієї із благодійних організацій, а також екіпірування цієї організації. Згідно з вироком суду зловмисники одержали покарання у вигляді штрафу.

Аферистам інкримінується ст. 190 (ч. 1 чи ч. 2) КК України з покаранням у вигляді трьох років обмеження волі чи штрафу в розмірі 150—200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Із усіх виявлених шахраїв покарано поки що лише шестеро.

Дніпропетровська область.