Про це повідомив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на брифінгу після погоджувальної ради. Відповідаючи на запитання, коли може бути розглянуто в парламенті законопроект про Вищий антикорупційний суд, А. Парубій зауважив, що нині затримка — на рівні комітету, адже без рішення профільного комітету будь-який законопроект не може з’явитися у порядку денному сесії. «За інформацією від комітету, фактично вже завершено розгляд, загалом надійшло 1925 правок», — сказав глава парламенту і додав, що розраховує на остаточне рішення комітету в середу, після чого законопроект невідкладно може потрапити до порядку денного сесії.
 

«Затримка, очевидно, була зумовлена великою кількістю правок. У них — дискусії між певними концепціями, — зазначив Андрій Парубій. — Ключова дискусія іде навколо того, чи має Антикорупційний суд відповідати юрисдикції НАБУ і САП, і друге питання — повноваження громадської ради міжнародних експертів. І ця дискусія відбувається не лише на рівні комітету, а й між головами фракцій та на наших закритих погоджувальних радах. Дуже важливо, щоб ми могли виробити єдину концепцію, вийшовши в зал з цим законопроектом». Водночас Голова Верховної Ради спрогнозував, що через велику кількість правок парламент може не встигнути розглянути законопроект про Антикорупційний суд за один день і може знадобитися два дні.

Щодо обрання нового складу ЦВК, глава парламенту нагадав, що спецперевірка всіх 14 кандидатів нарешті завершена, тепер знову-таки має бути рішення профільного комітету. Якщо у середу комітет прийме рішення, у четвер з’явиться можливість включити це питання до порядку денного, зазначив Андрій Парубій. «Ми теоретично, якщо буде воля Верховної Ради, у четвер зможемо розглядати, — сказав він. — Хоча до сьогодні залишається невирішеною дискусія з приводу того, як з 14 кандидатів обрати 13 кандидатів. І ця дискусія має широкий аспект, оскільки у багатьох рекомендаціях міжнародних структур є вимога та рекомендація, щоби було представництво фракцій, які є у парламенті. На сьогодні ця політична дискусія ще не завершена. Але в середу, коли буде рішення комітету, це теоретично дає нам шанс перейти до розгляду питання членів ЦВК».

На запитання, коли в парламенті відбудеться звіт уряду, Голова Верховної Ради наголосив, що звіт уряду було подано до парламенту вчасно, нині він перебуває на розгляді в комітеті, але так само: без висновку комітету це питання не може розглядатися у сесійній залі. «Тобто ми так само очікуємо рішення комітету, і комітет планує досить широкі слухання та широкі дебати для прийняття рішення, — зауважив Андрій Парубій. — Коли буде рішення комітету, зможемо говорити про дати, години і хвилини розгляду цього питання».