Протягом минулих вихідних окупанти впевнено тримали «показник» у 50+ обстрілів і збройних провокацій за добу. При цьому противник активно використовує міномети калібру 120 мм, зенітні установки й БМП-1/2, епізодично — артилерію 122-го калібру (переважно в темну пору доби). Також використовує танки. За даними групи «ІС», противник зазвичай застосовує важке озброєння в комплексі з іншими засобами ураження. Намагається завдати вогневої поразки не тільки підрозділам ЗСУ, які обороняються в першій лінії, а й цілям у тактичному тилу українських військ, зокрема по населених пунктах. При цьому окупанти знову стали використовувати схему відкриття вогню з позицій поблизу соціальної інфраструктури й житлових кварталів, потім швидкого відходу вглиб бойових порядків.
Російський військторг продовжує постачання техніки й озброєнь «трактористам і шахтарям Донбасу». Зафіксовано скупчення бойової техніки на околицях Луганська. Офіційна версія командування «2-го АК ЛНР» — це спричинено «підготовкою до параду перемоги 9 травня». Відключення теле- й радіомовлення в Донецьку разом зі зникненням в окремих районах Інтернету викликало в середовищі бойовиків і цивільного населення вкрай негативний резонанс. Поширюються слухи, що Путін «зливає» «ДНР».
Водночас розвідка штабу АТО відзначає активізацію діяльності кораблів берегової охорони прикордонної служби ФСБ і Чорноморського флоту ВМФ РФ в акваторії Азовського моря й попереджає про можливі провокації з боку Росії.