Надзвичайний і Повноважний посол Швейцарської Конфедерації Гійом Шойрер у супроводі міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Вадима Черниша презентував у Сєверодонецьку проект, що допоможе зменшити ризики в умовах мінного забруднення.

Правоохоронці постійно повідомляють про випадки, коли в зоні обстрілів від необережного поводження зі знайденими снарядами або на мінних розтяжках гине і зазнає каліцтва мирне населення. Серед постраждалих є діти та підлітки. На жаль, точної цифри щодо цього немає. Міжнародні стандарти, зазначає Вадим Черниш, зобов’язують створити уніфіковану базу. Зокрема для того, щоб зафіксувати місце, де людина підірвалася. Бо це свідчить, що територія небезпечна, отже, має бути обстежена.
Загалом це велика робота, тож без допомоги і досвіду інших держав нам з усім не впоратися. Швейцарія є активною учасницею в роботі з розмінування і фінансує відповідні програми по всьому світу. Разом зі Швейцарською Конфедерацією МінТОТ має намір обрати одну територіальну громаду, де пілотний проект зі зменшення ризиків в умовах мінного забруднення детально відпрацьовуватиметься.
— На рівні громади, яка буде обрана після консультації з місцевою владою, будуть скоординовані всі ті, хто займається протимінною діяльністю, щоб мати повну інформацію, маркувати територію, робити оголошення для громадян, — пояснює Вадим Черниш. — А потім, якщо цей досвід виявиться позитивним, буде поширений.
Одним із компонентів проекту стали макети мін та вибухонебезпечних предметів, розроблені у співпраці з ДСНС. Згодом до роботи долучився міжнародний Женевський центр з питань гуманітарного розмінування. 70 макетів, які мають вигляд справжніх боєприпасів, нині надходять до шкіл Луганської та Донецької областей. Це дуже важливо, бо, за словами Вадима Черниша, було зафіксовано кілька випадків використання мін-пасток або саморобних вибухових пристроїв, замаскованих під звичайні побутові предмети. Це взагалі підпадає під ознаки злочинів проти людяності. Тобто облік таких випадків — це й питання притягнення у подальшому до відповідальності осіб, які так ведуть бойові дії.