Ритм життя сучасних жінок дуже інтенсивний, і якщо ще 20—30 років тому питання, коли йти в декрет, для майбутніх мам не стояло, то нині звичайна річ бачити вагітних, які працюють аж до пологів. Якщо вагітність — без загроз і ускладнень, лікарі радять надто не змінювати спосіб життя, зовсім відмовляючись від роботи, однак поберегти себе все-таки варто. Міжнародне кадрове агентство HeadHunter Україна з’ясовувало, на що варто звернути увагу, коли ви вагітні, але з різних причин не готові або не хочете поки що йти у декретну відпустку.

По-перше, вагітній жінці рекомендується перейти на інший вид діяльності, якщо робота пов’язана з:
— великим фізичним навантаженням і підійманням важких предметів (комірниця або продавець у торговельному залі);
— тривалим перебуванням на ногах або в незручній позі — навпочіпки, на колінах, зігнувшись (це стосується не лише продавчинь, а й перукарів, майстрів манікюру і педикюру);
— діяльністю в нічний час (оператори колл-центру);
— роботою з хімічними препаратами (лаборанти, викладачі хімії);
— переохолодженням (якщо це зима і на вулиці -200 С).
У жіночій консультації вагітна може попросити довідку про переведення на більш легкі види робіт. Згідно з цим документом роботодавець має надати їй щадний режим до виходу в декретну відпустку зі збереженням окладу.
Також необхідно виключити роботу, пов’язану з виробничою шкідливістю. Наприклад, вагітній жінці не можна працювати за швейною машинкою. Через постійні вібрації така робота може спровокувати передчасні пологи. Це стосується й роботи за верстатом: виробничий шум та випаровування майбутній мамі також протипоказані, бо призводять до швидкої стомлюваності організму. Небезпечна для вагітних і робота «в повітрі» — стюардесами.
Здавалося б, найбезпечніше — в офісі. Але і тут є нюанси. Сидяче положення з 9-ї до 18-ї може призвести до застою крові у органах малого таза та нижніх кінцівках, що загрожує варикозним розширенням вен і може вплинути на розвиток дитини. Вагітним, які працюють в офісі, рекомендується робити регулярні 10-хвилинні перерви, ходити, виконувати легку фізичну гімнастику, не забувати про здорове харчування. Якщо є можливість — прилягти і відпочити.
Також потрібно звернути увагу на шкідливий вплив комп’ютерів — за змогою використовувати захисні екрани або окуляри і давати відпочинок очам.
Найчастіше робота у офісі, особливо якщо майбутня мама на відповідальній посаді, супроводжується стресами, відрядженнями та ненормованим графіком. А про те, що все це шкідливо і для жінки, і для малюка, знає кожен.

Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.