Законодавство у сфері будівництва доволі складне й розгалужене. Не всім і не завжди виходить його дотримуватися під час зведення свого будиночка. Однак що робити, якщо порушення порядку отримання дозволу вже об’єктивно існує, а бажання зносити побудоване немає?

Верховна Рада вирішила спростити українцям життя — внесла зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», що скасовують наявні часові обмеження щодо прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт об’єктів нерухомості. За цієї легалізації не застосовуються штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів (право на виконання) та за експлуатацію або використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію.

Що змінилося?

Раніше були передбачені різні крайні строки, що час від часу змінювали один одного. Тепер підхід якісно новий — ліміт часу для такого звернення не встановлено взагалі.

Коментар юриста

Що потрібно для прийняття об’єкта в експлуатацію?

Для легалізації самовільно збудованої нерухомості потрібно, щоб вона:
1) була об’єктом з незначними наслідками (хмарочос не узаконити);
2) була збудована на земельній ділянці відповідного цільового призначення без належного дозвільного документа на будівництво;
3) була збудована до 12 березня 2011 року (для будівель і споруд сільськогосподарського призначення) чи з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року (площею до 300 кв. метрів: індивідуальні (садибні) житлові будинки; садові, дачні будинки; господарські (присадибні) будівлі та споруди).

Як здійснити прийняття в експлуатацію? Для цього:

1) потрібно звернутися із заявою до виконавчого органу місцевого самоврядування, що відає таким будівництвом (за класом наслідків), чи до головного інспектора будівельного нагляду територіального органу Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ), зокрема, через центри надання адміністративних послуг;
2) заява має бути від власників (користувачів) земельної ділянки, на якій розміщено такий об’єкт будівництва. Потрібно надати відомості, що підтверджують належну наявність відповідного правового статусу (витяг із земельного кадастру);
3) на основі наявної процедури, що стосується попереднього періоду «будівельної амністії», до заяви, можливо, потрібно буде подати два примірники заповненої декларації, звіт про проведення технічного обстеження об’єкта з інформацією щодо можливості його надійної та безпечної експлуатації та засвідчені копії документа щодо права власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт, технічного паспорта самого об’єкта.
4) цей орган упродовж 10 робочих днів з дня подання такої заяви має прийняти в експлуатацію об’єкт на основі результатів його технічного обстеження. Закон передбачає безплатність проведення цієї процедури.

Олег КОКОВІН.