Німецька служба академічних обмінів (DAAD) щороку пропонує десятки різноманітних стипендіальних програм, що стосуються усіх сфер освіти та науки.

Програма Леонарда Ейлера — одна із них. У Європі вона вважається досить престижною, тому претендентів доводиться відбирати на конкурсній основі. Право на участь у ній мають студенти й аспіранти, котрі навчаються на останніх курсах і досягли значних успіхів, зокрема, у науковій діяльності. Наукова робота у рамках програми пишеться у власній країні, проте учасники також отримують можливість стажування у німецькому ВНЗ.

Троє представників Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка цього року стажувалися у Німеччині в університеті міста Пассау. На основі здобутих там знань і отриманих порад завершують написання своїх магістерських робіт.

Чи не найбільшою перевагою німецької освіти є незалежність. Студенти самі вирішують, які курси їм цікаві. Ніхто нікого не змушує. Що ж до журналістики, то понад усе цінується практична спрямованість. Для цього, зокрема, спеціально оснащений медійний центр відкритий цілодобово.

Представники університету Пассау професори Р. Хольфельд та О. Хан зазначили хорошу підготовку українців. Їхні дослідження, присвячені краудсорсингу, трансформації жанрів у онлайн-медіа та еміграційній журналістиці 1940—1950-х років ХХ століття — чудовий приклад симбіозу українсько-німецького партнерства в освіті.

Валерія РЯБИК,
магістр Інституту журналістики.