Перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування відбудеться у Вінниці 21 квітня у двох місцевих вишах — національному техуніверситеті (ВНТУ) та державному педагогічному університеті імені Коцюбинського. А восени ВНТУ всьоме поспіль прийматиме півфінал першості світу серед команд Південно-Східної Європи. «Голос України» є інформаційним спонсором наймасовішої студентської олімпіади.

 

Координатор олімпіади Ігор Арсенюк.

 

На олімпіаді з програмування студенти ВНТУ щоразу представляють 
найбільшу кількість команд. Турнір 2017 року.

 

Цього ж дня свої здібності в ІТ-технологіях демонструватимуть студенти в інших технічних вишах країни. Так розпочинається новий сезон студентської першості світу з програмування. «Наш університет вирізняється тим, що традиційно представляє найбільшу кількість команд порівняно з іншими навчальними закладами держави, — розповів «Голосу України» координатор олімпіади у Вінницькій області, доцент кафедри комп’ютерних наук ВНТУ, відмінник освіти України Ігор Арсенюк. — Наприклад, цьогоріч представляємо 55 команд, це майже половина з тих, що змагатимуться з інших вишів області».
Як пояснив співрозмовник, кожна команда складається з трьох студентів. Для роботи під час змагань на трьох надають один комп’ютер. Такі умови — від обласної першості до фіналу чемпіонату світу.
— Від сучасного програміста вимагається уміння узгодженої колективної роботи, — пояснює пан Ігор. — Без таких навичок він фактично не може вважатися кваліфікованим фахівцем. Це пояснюється насамперед великими масштабами сучасних програмних проектів.
Ще одна особливість змагань у Вінниці — тут створили додатково дві ліги: учнів коледжів і загальноосвітніх шкіл. Вони беруть участь у турнірах нарівні зі студентами.
Умови турніру, який ще називають «битвою мізків», прості: команда повинна розв’язати максимальну кількість задач за мінімальний час. Загалом змагання тривають протягом п’яти годин. Переможці вийдуть до другого етапу олімпіади. Зокрема, вінничани поїдуть на змагання до Тернополя.
В Україні створено кілька регіональних майданчиків для другого етапу олімпіади. За його результатами стане відомо, команди яких вишів представлятимуть державу у півфіналі світової першості. Разом з ними до Вінницького національного техуніверситету, що є майданчиком півфіналу, приїдуть команди з країн Південно-Східної Європи.
— Право на проведення таких престижних змагань (АСМ-ІСРС) на базі нашого вишу ми вибороли завдяки активній участі у Всесвітній олімпіаді з програмування, — уточнює Ігор Арсенюк. — Тричі наші студенти брали участь у фіналах світової першості. Директором півфіналу АСМ-ІСРС серед команд Південно-Східної Європи є професор нашого вишу Володимир Месюра.

Віктор СКРИПНИК.
Фото автора і надано Ігорем Арсенюком.

Вінниця.

 

ДОВІДКОВО

Першість світу з програмування АСМ-ІСРС (International Collegiate Programming Contes) проводять з 1977 року, вона є наймасовішою і найпрестижнішою всесвітньою студентською олімпіадою. На початковому етапі у національних відборах стартували майже 800 тисяч учасників. У півфіналах взяли участь понад 46 000 студентів з 3000 університетів, розташованих у 103 країнах шести континентів світу. У фінальних поєдинках змагалися понад сто команд. Студенти ВНТУ тричі пробивалися до фінальної стадії олімпіади і входили до топ-40 команд світу.