Упродовж п’яти днів у Вінницькому державному архіві працюватиме група науковців Інституту національної пам’яті Польщі. В рамках угоди про співпрацю, укладеної між двома установами у березні нинішнього року, поляки отримали доступ до документів у справі так званої «Польської операції» тоталітарного комуністичного режиму в 1937—1938 роках.

— Наша мета — оцифрувати архівні справи жертв тоталітарного режиму, відновити імена страчених поляків, — каже заступник директора архіву Інституту національної пам’яті Польщі доктор філософії Маріуш Жулавнік. — Для нас це дуже важлива співпраця. Адже завдяки цим джерелам зможемо ознайомити польських та українських дослідників з тими жахливими подіями.

Плановано також видання спільних публікацій польських і українських науковців на тему політичних репресій комуністичного режиму. Їх надрукують українською, польською та англійською мовами. Науковці з Польщі працюватимуть і в державних архівах Хмельницької та Одеської областей. Там також зберігаються аналогічні документи, що стосуються репресованих поляків. Загалом у Вінницькому архіві нараховується 24 тисячі справ про жертв політичних репресій.

— Поділяти безневинно страчених людей за національною ознакою неправильно, — каже директор Вінницького державного архіву доктор історичних наук Юрій Легун. — Адже всі вони були живими людьми. Тому ми й працюємо разом, аби реабілітувати пам’ять про всіх загиблих.

Гості з сусідньої держави привезли з собою два сучасні зразки копіювальної техніки. Після завершення роботи вони повідомили, що залишать її у подарунок державному архіву області.

Вінниця.