Члени Асоціації професійно-технічних навчальних закладів, спеціалізованих шкіл та спеціальних навчальних закладів Словаччини, а також їхні колеги з Чеської Республіки приїхали на Закарпаття, щоб ознайомитися зі шкільною системою України.

Понад чотири десятки директорів та заступників керівників навчальних закладів різного типу і профілю перебуватимуть на Закарпатті кілька днів. Як поінформувала керівник групи директор інтернату з міста Снина (Словаччина) Яна Кандрікова, педагоги оглянуть заклади області, дізнаються про особливості їх роботи, поділяться своїм досвідом. Зокрема, запланували побувати в ужгородській спеціалізованій загальноосвітній школі І—ІІІ ступенів №4 із поглибленим вивченням словацької мови, медико-соціальному реабілітаційному центрі «Дорога життя», інклюзивному центрі, в інших містах Закарпаття.

Заступник міського голови Ігор Фартушок привітав гостей і побажав приємного перебування у нашому місті, коротко розповів про Ужгород, його мультикультурність, запросив помилуватися сакурами, які саме квітнуть, відвідати фестиваль «Сакура фест» і знакові місця обласного центру Закарпаття.

В Ужгородській міській раді, повідомляє її прес-служба, гостям розповіли про систему наших закладів, новації за новим законом про освіту, можливості інклюзивного навчання, ювенальну поліцію, навчання мовами національних меншин, вирішення соціальних проблем, влаштування дітей-сиріт, дитячі будинки сімейного типу, інтернати тощо. Педагоги Словаччини та Чехії розпитували про особливості організації різного навчання, роботу з дітьми, розповідали, як у них, про досвід застосування фінської освітньої системи та інше.