На внутрішньому подвір’ї Верховної Ради розповідали про конституційний процес в Україні та слухали історичні пісні. Це стало своєрідним продовженням науково-мистецького проекту «Від Конституції — до Конституції», який відбувається цими днями в парламенті. Участь у заході, організаторами якого виступили апарат Верховної Ради України та громадська спілка «Патріотичне об’єднання «Музичний батальйон», узяли Голова Верховної Ради Андрій Парубій, народні депутати, науковці, громадські діячі, учні та студенти українських навчальних закладів (на знімку).

Просвітницький концерт складався із трьох частин, присвячених трьом Конституціям: Пилипа Орлика 1710 року, Української Народної Республіки 1918 року та Конституції України 1996 року.
У першій частині йшлося про особливості Конституції Пилипа Орлика. Зокрема, зазначалося, що за нею законодавча влада надавалася Генеральній Раді, що виконувала роль парламенту. Цьому органу належало працювати сесійно, тричі на рік — в січні (на Різдво Христове), у квітні (на Великдень) і в жовтні (на Покрову). На своїх зборах Генеральна Рада розглядала питання про безпеку держави, спільне благо, інші громадські справи, заслуховувала звіти гетьмана, питання про недовіру йому, за поданням гетьмана обирала генерального старшину.
Друга частина представила Конституцію Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вільності УНР) — основний закон УНР, прийнятий Центральною Радою 29 квітня 1918 року, в останній день існування Центральної Ради. Конституційний процес Центральна Рада розпочала одразу після проголошення Першого універсалу створенням конституційної комісії у складі 100 осіб на чолі з М. Грушевським. Конституцію передбачалося ухвалити Всеукраїнськими Установчими Зборами, але революційні події, російська та німецька окупації завадили цьому.
Третя частина ознайомила з особливостями Конституції України 1996 року, яка чинна сьогодні, — основним державним документом, що визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування органів влади, виборчу систему, права і обов’язки держави, суспільства і громадян.
Між першою, другою та третьою частинами, а також на завершення заходів музичний гурт «Друже Музико» виконав низку історичних пісень.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua