«Голос України» вже писав про амбітні плани Малолюбашанської об’єднаної територіальної громади (Костопільський район Рівненщини), яка в такому статусі працює з 12 січня 2018 року. Саме тоді було підтверджено повноваження новообраного голови Віктора Талащука та 22 депутатів сільської ОТГ, відбулась перша сесія. Нова потужна ОТГ об’єднала 11 сіл — Моквин, Тихе, Мирне, Данчиміст, Малу Любашу, Борщівку, Лісопіль, Мащу, Новий Берестовець, Кам’яну Гору, Глажеву, тобто ті населені пункти, які раніше входили до складу Мирненської, Малолюбашанської, Мащанської сільрад.
Ми поцікавилися, чим нині живе об’єднана громада, якими клопотами переймається, в голови Малолюбашанської ОТГ Віктора Талащука (на знімку).

— Наша ОТГ має перспективу, адже план із власних надходжень за перший квартал виконали на 98 відсотків. Робота з наповнення бюджету копітка і ми над цим постійно працюємо, — розповідає він. — За короткий строк, відколи існує наша ОТГ, вдалося зробити енергозберігаюче вуличне освітлення в невеличкому селі Моквин. У клубах сіл Данчиміст і Тихе старі дерев’яні двері та вікна замінили на енергозберігаючі. Такі само роботи плануємо виконати в липні у клубі села Новий Берестовець та школі села Данчиміст.
— Щойно зійшов сніг, ми взялися за поточний ремонт доріг: заасфальтованих — у Мирному та Мащі; білощебеневих — у Лісополі, Борщівці, Малій Любаші, Новому Берестовці, Кам’яній Горі, Глажевій. Упорядковуємо, асфальтуємо вулиці Нову в Лісополі, Дружби — в Малій Любаші, Молодіжну — в Мащі, — продовжує Віктор Талащук. — 17 квітня відкрили третю групу в дитсадку «Журавлик» у Мирному. Відтак зняли чергу на місця в дитсадку для малят із Данчимоста, Мирного, Тихого і Моквина. Замовили проект на капітальний ремонт дитсадка в селі Новий Берестовець: приміщення тут було, але п’ятнадцять років не використовувалося. Уже отримали експертизу і скорегований проект для завершення будівництва дитсадка в селі Борщівка.
А далі Віктор Талащук розповів про сільську медицину в їхній ОТГ:
— Лікарська амбулаторія в селі Мирному, яка є центром первинної медичної допомоги, сама потребувала допомоги. Чотириста квадратних метрів, які під неї відведено, досі не опалювались. Нині там тривають роботи з підключення до централізованого опалення, тож у новому опалювальному сезоні медзаклад буде з теплом. Ми умеблювали лікарську амбулаторію, відремонтували для неї та для ФАПу в Мащі (його збираємося реорганізувати в амбулаторію монопрактики) кардіографи. Передали амбулаторії автомобіль «Опель-Комбо», щоб медики виїжджали на ньому на виклики.

Олександра ЮРКОВА.
Фото надано автором.

Рівне.