Президент України Петро Порошенко в Ситуаційному центрі провів нараду щодо інформаційної безпеки держави та протидії російській пропаганді і дав старт роботі Системи протидії антиукраїнському мовленню в зоні проведення Антитерористичної операції.

Глава держави повідомив, що Рада національної безпеки і оборони України за активної участі Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, Міністерства інформаційної політики, Національної ради телебачення і радіомовлення, СБУ розробила і реалізувала систему протидії антиукраїнському мовленню в зоні проведення АТО.

«Ми захистимо українців від «інформаційної отрути», яка приходить до нас з Російської Федерації», — заявив Петро Порошенко та наголосив на важливості рішення Верховної Ради «у захисті територіальної цілісності в релігійному і конфесійному сенсі» (Звернення до Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію Української Православної церкви. — Ред.).

Система комплексної протидії російській інформаційній агресії в зоні проведення Антитерористичної операції блокує аналогові та цифрові телевізійні сигнали понад 40 каналів російського і проросійського телебачення на території проведення АТО. Вона спрямована на протидію інформаційної експансії та поширенню пропаганди Росії на території АТО і дає змогу захистити громадян України, які проживають більш ніж у 150 населених пунктах на лінії розмежування.

Глава держави закликав також прискорити перехід України на цифрове мовлення. Він наголосив, що війна Росії має нові риси і характеристики. Це гібридна війна, де разом з військовими діями регулярних збройних сил РФ та російських найманців Росія веде підривну війну проти України на всіх фронтах.

«Ми бачимо спроби організації терористичних атак всередині країни, і СБУ за 3,5 року попередила понад 400 спроб терористичних атак у різних регіонах України», — розповів глава держави. За його словами, значна частина терористів, які були встановлені і затримані, пройшли підготовку у відповідних таборах на території РФ та незаконно анексованого Криму.

Петро Порошенко також акцентував увагу на практиці брехливих фейкових новин та пропаганди, яку Росія сьогодні використовує в усьому світі. Він зауважив, що нині в Британії розпочалося розслідування проти Russia Today, а в США було закрито мовлення цього ресурсу. Також дії РФ у соціальних мережах розслідуються по всьому світу, повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента.