На медову столицю у минулі вихідні перетворилося Рівне.

Сюди на «Малий бджолярський круг» з’їхалися майже півтисячі пасічників, учених, апітерапевтів, медоварів, виробників обладнання для бджолярської галузі з Київської, Дніпропетровської, Харківської, Житомирської, Черкаської, Івано-Франківської, Тернопільської, Волинської областей, а також із сусідньої Польщі.
«Рівненщина славиться своїми традиціями бджолярства. Офіційно у нас зареєстровано майже півтисячі господарств, що займаються цією справою. Зокрема, в області працює потужне гощанське підприємство «Країна меду». Воно щороку експортує до країн ЄС продукції на 5 мільйонів євро. Це хороший приклад того, що галузь економічно вигідна та достатньо перспективна», — розповідає заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. На його переконання, бджільництво цікаве для Рівненщини ще й у плані розвитку туризму — в області започатковано проект «Медове коло». Його створили з метою збереження бортництва та популяризації для туристів.
Під час заходу відомі бджолярі поділилися ефективним менеджментом медового бізнесу, обговорили методи лікування бджіл, апітерапію, виробництво косметики з меду та власне медоваріння, відбулися майстер-класи, ярмарок медової продукції та найсучаснішого обладнання, презентації нових книг та часописів.
«У нашому регіоні немає великих медозборів. З вулика ми отримуємо кілограмів зо тридцять меду, тоді як наші колеги зі сходу збирають його сто кілограмів. Тому нам цікаво перейняти їхній досвід ведення медового бізнесу», — каже керівник Спілки пасічників Рівненщини Андрій Тимощук (на знімку).

У найближчих планах рівненських пасічників — проведення медового фестивалю із залученням медоварів не лише області, а й зі всієї України.

Тетяна ПАНАСЮК, Олександра ЮРКОВА.
Фото надані Тетяною ПАНАСЮК.

Рівненська область.