На Миргородщині фермерський рух почав набирати силу десь 2003-го. Тож нинішній рік можна вважати і ювілейним. Особливо ж останнім часом активізувала свою діяльність районна громадська організація «Асоціація фермерів і приватних землевласників «Відродження Полтавщини», де головою Віктор Коваль. На те, кажуть, є вагомі причини. Зокрема прийшло розуміння в більшості її членів, що згуртованість, єдність і взаємодопомога вкрай необхідні для результативного та успішного господарювання.

В окремих селянських фермерських господарствах (СФГ) уже набуто неоціненний досвід ведення справ. Тому члени асоціації періодично збираються в господарствах, щоб запозичувати, розвивати якісь ідеї та вдалі впровадження. Сьогодні наше фермерство змушене покладатися переважно саме на себе. Тому голова СФГ «Іволга», що базується на теренах Черкащанської сільської ради, Володимир Ільїн, маючи за спиною чимало нелегких фермерських літ і не сподіваючись на посадовців, сімейним підрядом — із дружиною та дочками, зміцнював своє господарство. Тепер воно стараннями заповзятливого чоловіка осучаснилося й розвинулося. Не випадково саме у Черкащани злетілись колеги з Великих Сорочинців, Миргорода, Солонців, Хомутця, Ромодана, Слобідки, Зубівки... А подивитися у Ільїна є на що. Має СФГ «Іволга» вже й сучасний зернозбиральний комбайн, й аж два гігантські зерносховища. Перший із велетенських ангарів ще раніше придбали, зате другий, трохи менший, зведений майстровитими руками працівників із господарства Володимира Ільїна за проектом і під орудою його зятя Олександра Приступи, що на посаді головного інженера у СФГ «Іволга».
Саме з розповіді голови цього господарства й розпочалася зустріч підприємливих людей у Черкащанах. Володимир Олександрович щедро ділився досвідом, розповідаючи колегам, як зводив «комору» площею 630 квадратів. Пояснював, що за чим робив і на чому вдалося заощадити. У зв’язку з тим, що споруда не капітальна, а тимчасова, технічна документація не вимагалася. В підсумку квадратний метр з усіма нарахуваннями став приблизно у тисячу гривень. Анатолій Татарчук, заступник голови районної фермерської асоціації, для порівняння назвав цифру, яку підрядники запросили були в нього за те, що змонтують такий само ангар, — два млн грн! Відмовився, бо дорого. А Володимирові Олександровичу вдалося вкластися у 600 тисяч. Відчуйте різницю! Плюс до цього наявність у СФГ «Іволга» ще й власної сушарки дає змогу істотно економити на сушінні зерна!
Говорили на зустрічі й про фінансовий бік фермерської справи. Як не знаєш руху грошей, до банкрутства один крок. Мудро вчинило керівництво фермерської асоціації, запросивши для консультацій керуючого миргородським відділенням одного з комерційних банків. Рекомендації фахівця стануть у пригоді аграріям, бо наочно розтлумачував, як брати кредити, кому їх можуть надати... Слово за словом і колеги перейшли до обговорення специфічних речей: у яких фірм зерно чи мінеральне добриво краще, як уникнути ризиків бути обманутим при їх закупівлі, доводили переваги певних технологій догляду в рослинництві, сперечалися про оптимальний час посіву й збирання вирощеного в наших краях, заводили мову й про можливості придбання нової техніки, про пільги з боку держави... І все те спілкування, всі ті дискусії, виступи виглядали навдивовижу природно, невимушено, без нальоту заорганізованості. Відчувалося, що такі збори корисні і у вузько виробничому аспекті, і у фінансово-організаційному. А в планах фермерської асоціації нові зустрічі з тими колегами, кому теж є про що розповісти та що показати.

Олексій ПОЛИВ’ЯНИЙ.
Фото надане автором.

Полтавська область.