Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі продовжує загострюватися по всій лінії фронту. За даними штабу АТО, за добу (на ранок 26.04) російсько-окупаційні формування 76 разів відкривали вогонь по українських позиціях, використовуючи при цьому великокаліберну зброю, заборонену Мінськими угодами.
«У результаті ворожого обстрілу вісім українських захисників дістали поранення. Ще троє наших військовослужбовців дістали бойові травми. Постраждалих воїнів оперативно доправили до лікувальних закладів, їм надано медичну допомогу», — йдеться у повідомленні.
Спостерігачі пов’язують ескалацію з переформатуванням АТО в Операцію об’єднаних сил під єдиним командуванням, яке керуватиме всіма силами оборони (ЗСУ, СБУ, Нацгвардією, прикордонниками). Новий формат відсічі збройній агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, передбачений законом про реінтеграцію Донбасу, запрацює уже з 1 травня.
Агресор відповідає на це своїми контрзаходами. Як повідомляє група «ІС», керівництво «ДНР» і «ЛНР» одержало вказівку з АП РФ розробити й ухвалити «закони» під робочою назвою «Про боротьбу з українською окупацією». Основні «рекомендовані» положення документа:
— особи у військовій формі зі знаками розрізнення ЗСУ й інших збройних формувань України автоматично визнаються «військовими злочинцями», їх ліквідація не несе жодних «юридичних наслідків»;
— українські політики й вище керівництво України визнаються «керівництвом окупаційного режиму» і підлягають «притягненню до кримінальної відповідальності»;
— державні службовці, працівники бюджетної сфери і представники українських ЗМІ є «спільниками окупаційного режиму», які також підпадають під «кримінальну відповідальність».
Під дію цього документа можуть потрапити всі особи, які отримують зарплату чи інший прибуток на підконтрольній українській владі території, зокрема підприємці, які платять податки до державного бюджету України.
На думку експертів, у такий спосіб російські окупанти намагаються залякати широкі верстви населення на неокупованих територіях і передусім чинити тиск на державних службовців України, котрі працюють у військово-цивільних адміністраціях Донецької та Луганської областей.