На полігоні в Херсонській області успішно завершився фінальний етап випробувань нового вітчизняного ракетного комплексу «Вільха». Усі його ракети безперешкодно зійшли з направляючих і точно вразили свої цілі, розташовані на різних дистанціях. За випробуваннями спостерігав Президент України Петро Порошенко, котрий також високо оцінив роботу конструкторів, виробничників та військових. Глава держави особливо підкреслив, що «Вільху» зібрали тільки з українських комплектуючих. «Я дав завдання, щоб виробництво цих ракетних комплексів розпочалося вже в 2018 році», — заявив Петро Порошенко.

У свою чергу Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов каже, що деякі іноземні держави заздалегідь зацікавлені в придбанні «Вільхи». Та про укладання багатомільйонних конт-рактів на імпорт нової зброї наразі не йдеться. «Пріоритетом для нас є забезпечення ракетними комплексами власних Збройних Сил», — сказав О. Турчинов.

Українській армії потрібно більше високоточної зброї, здатної вражати цілі на землі, воді і в повітрі, тому розробка і випробування нових ракетних комплексів триватимуть. Але на Херсонщині захисники природи та науковці стривожені тим, що під час випробувань ракети дедалі частіше падають не на полігони, а на територію... Чорноморського біосферного заповідника у Голопристанському районі області. «Кілька глибоких вирв від падіння ракет уже виявили на мисі Білі Кучугури Тендрівської затоки і ще одну — на півострові Ягорлицький Кут. Хоча заповідник не надавав згоди для використання своєї території в якості полігона. Адже землі, що по них випустили ракети, є домівкою для багатьох видів рідкісних тварин, птахів і рослин. Тому науково-технічна рада заповідника офіційно повідомила, що не буде узгоджувати повітряного простору над ЧБЗ для польотів будь-яких літальних апаратів, у тому числі й ракет, на висоті менш як два кілометри», — розповів «Голосу України» старший науковий співробітник, член науково-технічної ради заповідника Дмитро Черняков.

Херсонська область.