Реєстрація на додаткову сесію ЗНО розпочнеться 3 травня

До початку підсумкових іспитів у школах залишається менш як місяць. Тож більшість майбутніх випускників проведуть травневі свята за підручниками.

Кілька років поспіль ДПА (державну підсумкову атестацію) проводять у формі ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання). Цього разу екзаменаційний період розпочнеться 22 травня. Як ДПА одинадцятикласникам зарахують результати ЗНО з трьох предметів — української мови, математики або історії України (на розсуд випускника), а також ще однієї дисципліни на вибір (зокрема, іноземної мови, біології, географії, фізики чи хімії).

Реєстрацію на основну сесію ЗНО вже завершено. До 30 квітня на інформаційних сторінках учасників з’являться запрошення-перепустки із зазначенням адреси пунктів тестування. Таку інформацію можна отримати і через мобільний додаток «Моє ЗНО».

На основну сесію тестування зареєструвалося 335 843 особи (торік — менш як 250 тисяч), розповів на прес-конференції директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій. Збільшення кількості учасників ЗНО пояснюється тим, що до цієї кампанії вперше долучаться учні профтехучилищ, технікумів та коледжів, причому у повному складі. Щоправда, поки що їх тестуватимуть лише з однієї дисципліни — української мови.

Солов’їна — найпопулярніший предмет серед учасників зовнішнього оцінювання. «Цьогоріч для складання тесту з української мови й літератури зареєструвався 333 171 абітурієнт», — розповів Вадим Карандій. Історію писатимуть 168 927 вступників, математику — 112 023, англійську — 89 312.

Під час тестування створять спеціальні умови для вступників, які того потребують, зокрема візочників та людей з вадами слуху. Під час додаткової сесії ЗНО буде проведено апробацію надрукованих шрифтом Брайля тестів для слабозорих. Проте їх результати не зараховуватимуть як державну підсумкову атестацію.

Вступники мають право складати ЗНО мовами національних меншин: за інформацією УЦОЯО, такою можливістю скористаються понад 160 тисяч осіб. Зокрема, російською мовою складатимуть тести з математики, історії України та біології 
12 155 абітурієнтів. Угорською тести писатимуть 1 436 вступників, румунською — 677. Незначна кількість учасників виявила бажання складати зовнішнє оцінювання румунською, молдовською та польською і жоден — кримськотатарською.

Нагадаємо, що учасники АТО та мешканці тимчасово не підконтрольних Україні територій, які не встигли зареєструватися на основну сесію ЗНО, можуть записатися на додаткову, яка розпочнеться 2 липня. Реєстрація триватиме з 3 по 21 травня.

Абітурієнти з Криму та Донбасу можуть вступати до вишів і за звичайною процедурою, і за спрощеною (без ЗНО та шкільного атестата державного зразка). У першому випадку вони можуть обрати будь-який виш країни, у другому — лише переміщені з непідконтрольних територій та уповноважені заклади. Їх перелік можна знайти на сайті МОН.

Вступ за спрощеною процедурою відбуватиметься через центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», які розпочнуть роботу 4 червня і завершать 28 вересня.

Для цього досить подати заяву та заповнити освітню декларацію (перенести в неї дані з недійсного в Україні шкільного атестата, виданого в окупованому Криму чи непідконтрольних районах Донбасу). Далі доведеться скласти три іспити: з української мови та історії, а також визначеного вишами профільного предмета (на деяких спеціальностях його замінять творчим конкурсом).

Вступати через освітні центри можуть й особи, котрі не мають визнаного в Україні документа про середню освіту та сертифікатів ЗНО, й ті, хто їх має. Цьогоріч прийматимуть сертифікати ЗНО 2016, 2017 та 2018 років. «Свіжий» документ вимагатимуть лише з іноземної мови.

Для абітурієнтів з Донбасу у вишах передбачать фіксовані обсяги державного замовлення, а для кримчан виділять спеціальну квоту. Крім того, мешканців окупованих територій першочергово забезпечуватимуть гуртожитками.
Для вступників з Криму та Донбасу відкрили безплатну «гарячу лінію». Їх консультуватимуть за телефоном 0 800 504 425, а також за номерами «гарячої лінії» освітніх центрів «Крим-Україна» у Херсоні (0 800 50 45 70), «Донбас-Україна» у Краматорську (0 800 50 45 22) та Сєверодонецьку (0 800 50 45 11).