Після переформатування АТО в Операцію об’єднаних сил можливі три сценарії розвитку подій на Донбасі. Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак в інтерв’ю Громадському радіо.

Перший — визволення окупованих територій українськими силами (що теоретично можливо за запевненнями начальника Генштабу Віктора Муженка) — малоймовірний, бо невідомо, «якими силами й засобами назустріч нашій армії вдарить РФ, вважає Гримчак.

Інші два плани за хорватським типом. Один — наша армія йде в наступ, не зустрічаючи опору проросійських формувань. Так була визволена свого часу Сербська Країна, нагадує заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій. Мовляв, Мілошевича на той момент поставили в такі умови, що він дав гарантії, що його армія не втручатиметься у воєнний конфлікт. На думку Юрія Гримчака, інший хорватський варіант (застосований у Східній Славонії) — введення миротворчої місії, якій передує виведення російських найманців, нині розглядається як основний. Для цивільних з переформатуванням АТО ситуація майже не зміниться, запевнив заступник міністра, посилаючись на заяву командувача ООС Сергія Наєва. «Генерал Наєв сказав, що ми зробимо все, що в нашій владі, щоб спростити перехід лінії зіткнення (або лінії розмежування) для цивільного населення. Йдеться також про боротьбу з корупцією, боротьбу з контрабандою та інше. Значною мірою нічого не зміниться, хоча треба розуміти, що у військових сьогодні більше прав...», — пояснив Гримчак, додавши, що якщо раніше на більшій частині блокпостів стояла Національна гвардія, то тепер можуть бути блокпости армії.

У свою чергу заступник голови Національної поліції Костянтин Бушуєв повідомив, що в рамках проведення на сході країни Операції об’єднаних сил зміниться формат роботи блокпостів на Донбасі та зменшиться їх кількість. «Порядок пропуску на блокпостах буде відрегульований згідно з рішеннями, які прийме командування ООС», — зазначив він. При цьому функції поліції в зоні проведення операції залишаються незмінними: забезпечення охорони публічного порядку та безпеки, а також протидія злочинності.

Крім того, за словами Бушуєва, поліція буде запобігати проникненню на підконтрольну Україні територію осіб, які мають намір дестабілізувати ситуацію, або тих, хто причетний до участі в незаконних збройних формуваннях.

За даними ООС, протягом минулої доби (2 травня) ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишалася незмінною. Бойові дії тривали переважно на Авдіївському і Маріупольському напрямках. Українські підрозділи вели активну оборону.

Противник 22 рази застосував артилерію та міномети. «Протягом ночі поточної доби, 3 травня, на лінії зіткнення тривав відносний затишок. Станом на 6 годину ранку сьогодні, 3 травня, втрат наших воїнів немає», — сказано в повідомленні.

Тим часом наші військовослужбовці укріплюють позиції, вдосконалюють окопи і завжди готові відреагувати на ситуацію, адже такий затишок завжди обманливий.

Як раніше повідомляла група «ІС», на територію ОРДЛО Москва готує до відправлення підрозділи ПДВ ЗР РФ. Їхнє завдання — спровокувати ЗСУ на наступальні дії для подальшого знищення максимальної кількості наших військовослужбовців і проведення швидкої контратаки як відповідь на «агресивні дії української сторони», для взяття під свій контроль додаткових районів території Луганської області.