В обласному центрі відзначили 120-річчя з дня народження видатного земляка — релігійного і громадського діяча, першого патріарха Української автокефальної православної церкви Мстислава (Степана Скрипника). Науково-просвітницькі заходи та урочистості з цієї нагоди ініціювала Полтавська єпархія УАПЦ.

На знімках: митрополит Макарій вручає церковну грамоту наймолодшим учасникам урочистої академії;
портрет патріарха Мстислава (автор Степан Панпушин), представлений на ювілейній виставці у Полтавському краєзнавчому музеї.

Тож спершу в університеті економіки і торгівлі влаштували конференцію за участю священнослужителів, науковців, краєзнавців і студентів. На ній патріарха згадували як справжнього подвижника української справи. Адже ще замолоду, під час Української революції, він боровся за незалежність нашої держави зі зброєю в руках, був бойовим соратником і особистим ад’ютантом свого дядька — головного отамана військ УНР Симона Петлюри. Згодом представляв інтереси українців Волині у польському сеймі.
Зрештою долучився до відродження незалежної від Московського патріархату православної церкви, присвятивши цій богоугодній справі (спочатку в Україні, потім — у вимушеній еміграції) багато десятиліть. Закономірним результатом такого подвижництва стало його обрання у 1990 році першим патріархом-предстоятелем УАПЦ.
Про головні віхи життя видатного земляка відвідувачам Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського нагадали експонати виставки «Патріарх Мстислав: служити Богу й Україні». А потім у цій знаковій скарбниці нашої минувшини відбулася урочиста академія з нагоди ювілейної дати. В ній взяв участь нинішній предстоятель УАПЦ, митрополит Київський і всієї України Макарій. Під час виступу він наголосив на необхідності продовжувати справу патріарха Мстислава, який велику частину власного життя присвятив єднанню православних українців усього світу.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото надані автором.