Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings очікує четвертого перегляду програми з Міжнародним валютним фондом та отримання Україною чергового траншу на 1,9 мільярда доларів у третьому кварталі 2018 року.

Про це йдеться у прес-релізі агентства, передає УНІАН. До того ж у середині 2018 року Європейський Союз може схвалити нову програму макроекономічної допомоги для України обсягом 1 млрд євро. Що ж до співпраці Києва з МВФ, то вона «пробуксовує» через невиконання ключових критеріїв, передбачених меморандумом. Проте транші Фонду протягом цього й наступного року критично важливі для України через те, що на цей період припадають пікові виплати по зовнішньому боргу.

Наша країна з 2015 року реалізує з МВФ 4-річну програму розширеного фінансування (EFF), в рамках якої можна отримати майже 17 млрд доларів. 2015-го за цією програмою Київ одержав два транші — 5 млрд доларів у березні і 1,7 млрд доларів у серпні.

У вересні 2016 року Фонд виділив 1 млрд доларів. У НБУ розраховують, що 2018 року Україна зможе залучити ще 3,5 мільярда доларів від МВФ. У Фонді наполягають, що для продовження співпраці Україна має ухвалити закон про приватизацію (що вже зроблено), створити антикорупційний суд, урегулювати питання із цінами на газ і провести земельну реформу.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман днями, коментуючи необхідність обслуговувати зовнішній борг України, нагадав, що протягом наступних чотирьох років країна повинна погасити 27 млрд доларів. «Чи можемо ми самостійно управляти таким боргом без зовнішньої підтримки? Поки що ні. Буде зростання економіки більше — зможемо мати більше можливостей. Але нам все-таки потрібна зовнішня підтримка», — підкреслив прем’єр. Крім того, він сподівається, що після чергового траншу Міжнародного валютного фонду для України ставка запозичення істотно знизиться.